Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » „Светосавско предавање“: Бесједио професор Растко Јовић

„Светосавско предавање“: Бесједио професор Растко Јовић

26.01.2024.

У оквиру духовне манифестације „Светосавска недеља“ синоћ је у Дому омладине у Зворнику „Светосавско предавање“ одржао Растко Јовић, редовни професор Богословског факултета у Београду.

Јовић је у бесједи о Светом Сави истакао да се о њему увијек креће од неких великих прича и његових великих дјела па се некада чини да тиме Светог Саву сувише удаље од народа.

„Стога сам је бесједу Светом Сави другачије поставио. Говорио сам како се Свети Сава прелама у свакоме од нас на личном нивоу и додао да се из тог личног нивоа, из живота сваког појединца који покуша да промијени свој живот враћа и друштво какво је он замишљао на основу онога какав је био,“ рекао је Јовић.

Говорећи о томе колико ми живимо светосављем и колико је светосавље у нама, Јовић је рекао  да се поједини аспекти, поједини људи, прије свега, појединци, труде и боре се да живи светосавље у нама.

„Никада не смијемо да се задовољимо постигнутим, морамо ићи даље, а посебно мислим да је институционално битно улагати још више у образовање, да је то назначајније, а може бити и као порука, јер без образованих људи, без младих људи, нема економије, нема привреде,“  казао је Јовић.  

Протојереј ставрофор Видоје Лукић је пренио поздраве и благослов преосвећеног владике Фотија за „Светосавску недељу“ и празник и додао да је ова манифестација почела да се у Зворнику одржава од 1992. године.  

Pin It on Pinterest

Share This