Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

03.02.2020. године

Светосавским балом који је одржан у Мотелу „Викторија“ завршена је 28. „Светосавска недеља“. Овогодишњи бал имао је измијењен програмски концепт, различите госте, лијепу и свечану декорацију, као и хуманитарни карактер јер ће од сваке улазнице бити издвојено 5 КМ за стипендију најбољег или најталентованијег ученика слабог материјалног стања.

Зворничани су на традиционалној манифестацији, уз учеснике, КУД „Свети Сава“, који су наступали у некадашњим балским хаљинама и старим српским униформама, валцер који су плесали чланови Центра за савремени плес „Студио 001“ и уз инструменталисте окупљене у Квартету „Увертира“, имали прилику да се присјете прошлих времена, али и да уз Марију Шестић, њен бенд „Џез герила“ и ВИС „Аманeт“ уживају и у модернијим звуцима.

Отварајући Светосавски бал градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да Свети Сава и светосавље треба увијек да нам буду водиља и да у складу са светосављем увијек треба да радимо више и боље.

„Не морамо увијек  ићи дугим кораком, нека наши кораци буду милимитерски, али нека буду увијек усмјерени ка напријед. Овом народу и земљи доста је враћања уназад, доста сјећања на неке тешке и ружне периоде који су оставили неизбрисиве трагове на овим просторима. Жеља нам је да подстакнемо добро у људима, да радимо више и боље, да се више поштујемо, да за свакога и све нађемо мјесто и ширину у нашим срцима, увијек тежећи напријед, да градимо бољу будућност на овим просторима.“

Предсједник СПКД „Просвјета“ Зворник Радосав Перић подсјетио је да је ово 23. „Светосавски бал“ и нагласио да је то најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској којом се његује традиција и обичаји српског народа.

„Зворник је први у Републици Српској организовао Светосавску недељу, Светосавски бал и неке друге манифестације. Имамо нашу Градску управу која увијек стоји иза оваквих духовних и културних свечаности, имамо дивне људе, добру омладину, бројне ствараоце и зато Зворник заслужује да буде културни центар.“

Протојереј ставрофор Видоје Лукић је, у име Његовог преосвештенста епископа зворничко-тузланског Фотија, благословио „Светосавски бал“ додавши да се кроз духовни и културни програм прославља молитвено прославља духовни родоначелник нашег рода Светитељ Сава.

Марија Шестић је истакла да јој је велика част и задовољство што је позвана на зворнички Светосавски бал. Она је у пратњи свог бенда „Џез герила“, поред своје евровизијске пјесме, пјевала и поп пјесме, али и традииционалне изворне пјесме које су, како је рекла, помало у духу са архаичности Светосавског бала.

Квартет „Увертира“  својим извођењем, као и плесачи „Студија 001“ и чланови КУД-а „Свети Сава“, са озбиљном музиком, класичним плесовима и традиционалном балском одјећом удахнули су дах старих времена овогодишњем зворничком балу. Након класичне музике, мало џеза, попа, плеса и градских кола, зворнички „Аманет“ засвирао је и запјевао неке од најљепших народних пјесама.

Као и претходних година, и ове године на балу су проглашени најбољи плесачи и најљепше обучени Зворничани. Председник жирија, Рајнат Мајсторовић, водитељ РТРС-а, оцијенио је да је Светосавски бал у Зворнику један од најљепших у Републици Српској, истовремено се захваливши Градској управи што је организовала овакву манифестацију.

Напоменувши да је жири имао изузетно тежак задатак, он је прогласио да је најљепше обучена дама Ковиљка Васић, најелегантнији џентлмен Цвјетко Сандић, а најбољи плесни пар Весна и Петар Спремо.  Њима су уручене награде, дар зворничких златарских радњи.

Pin It on Pinterest

Share This