Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Светосавска свечана академија одржана вечерас у Дому омладине
Светосавска свечана академија одржана вечерас у Дому омладине

У Дому омладине вечерас је одржана Свечана академија на којој је о Светом Сави бесједио протојереј ставрофор Видоје Лукић. Традиционалну манифестацију водио је глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић, а у програму су учествовали и Прво пјевачко друштво „Изворник“, те ученици Средњошколског центра „Петар Кочић“, Техничког школског центра и Основне музичке школе „Војин Комадина“. 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је ово тридесета година од како је у нашем граду одржана прва Светосавска недеља и академија, напоменувши да смо имали једну годину прекида – прошлу годину, због пандемије вируса корона.

„Ово је једна лијепа традиција и нема много средина које се могу похвалити манифестацијом ове врсте.  Веома сам задовољан што су у  овој недељи многи наши суграђани добили прилику да покажу дио свог стваралаштва. У програму Светосавске недеље од 24. до 29. јануара за свакога има по нешто и у овој седмици шаљемо поруку да се у себи позабавимо светосављем и боримо се да оно буде присутно у нама током цијеле године. Шаљемо и поруку да се волимо, уважавамо, да поштујемо нашу традицију и наше вриједности, а истовремено да гледамо напријед и да ширимо љубав и поштовање и према себи и према другима.“

Градоначелник је рекао да је све године, и претходне и оне које долазе, основна преокупација локалне власти била и биће улагања у предшколске и школске установе.

„Циљ је да наши суграђани, почев од породилишта, па закључно са Технолошким факултетом, на свим нивоима образовања и свог живота имају што је могуће боље услове и Зворник се тиме већ може дичити.“

Протојереј ставрофор Видоје Лукић подсјетио је да је Свети Сава колосална личност.

„Како прексиноћ рече отац Доситеј Хиландарац, поред свих епитета и врлина које су га красиле у животу, она главна је да је то свети човјек и по томе се он разликује и одликује. Зато се Свети Сава и празнује и слави толико дуго. Без обзира на сва искушења кроз историју нашег народа, на све недаће, без обзира на разноразне притиске, забране, Свети Сава је увијек излазио као побједник и увијек се појављивала та искра у души, у срцу нашег човјека која би распламсала љубав, распламсала тај несагориви пламен. У срцу и души га славимо и прослављамо, а он нас надахњује за нова прегнућа, нове успјехе у животу, првенствено на духовном плану а онда и на сваком другом плану како би били и остали своји на своме и цијенили, волели и поштовали оно што је наше.“

Јокић је нагласио да је изузетно значајно да сваке године обиљежавамо Савиндан, а оно што је још љепше јесте да се у Зворнику обиљежава Светосавска недеља.

Он је као водитељ говорио пригодне текстове о Светом Сави.

„Један текст каже да је након Христа Свети Сава за нас Србе најважнија личност. И заиста, да није било принца Растка Немањића не би ни нас било. Ноћ уочи нашег великог празника, Савиндана, сабрали смо се у овој свечаној сали Дома омладине у Зворнику у част нашем великану и слободно можемо рећи оцу народном. Ове године Република Српска прославља свој 30 рођендан. А исти број година је од обнављања традиције да се на Савиндан одржавају Светосавске академије широм Републике Српске у школама и домовима културе. Све што данас блиста на сунцу вјечности огледало се у плавим Немањићким очима, очима тог нашег мудраца и писца, политичара и светитеља. Ниједан народ није имао заслужнијег човјека. Савина легенда и Савино дјело остаће највеличанственије и најузвишеније што нам се рађало кроз таму вјекова на горком тлу Балкана да нас својим зрацима из прошлости увијек обасјава. Он је био и јесте духовни отац народа. И данас свети Сава живи у сваком од нас, тихо, скромно, ненаметљиво. Својим дјелом Свети Сава нам је показао једини прави пут, пут вјере православне, пут добра којим треба да тежи свако од нас. Зато сваке године прослављамо његов дан, славимо његову људскост и светост која ће кроз наша сјећања заувијек живјети.“

Вечерашњу манифестацију отворио је „Изворник“ интонирањем химне Моја Република. Пркосну пјесму Добрице Ерића рецитовала је ученица Средњошколског центра „Петар Кочић“ Анастасија Беговић. Ученица Основне музичке школе Магдалена Бојић уз клавирску пратњу професора Љубише Поповића отпјевала је пјесму Свјетло у тами. Ученици Техничког школског центра Лена Ђукић, Зорана Малишевић, Срђан Томић, Анђела Петровић и Милица Гајић извели су поетски програм Душа Србинова.

Програм је завршен наступом Малог хора Основне музичке школе који је под вођством Дијане Зекановић и уз пратњу професора Љубише Поповића отпјевао химну Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“.

Pin It on Pinterest

Share This