Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Свечаном академијом прослављено 614 година постојања града Зворника

Свечаном академијом прослављено 614 година постојања града Зворника

21.05.2024.

Полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје у Зворнику и свечаном академијом у Дому омладине прослављен је 614. рођендан града Зворника – 21. мај.

Према ријечима градоначелника Бојана Ивановића у дугој историји вођене су битке за боље сутра, за одбрану за просперитет свих грађана Зворника, а данас су сви заједно одали почаст свима онима који су свој живот дали за слободу нашег града.

Поводом Дана града Зворника вијенце на спомен обиљежје положили Градоначелник Зворника Бојан Ивановић, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске управе Зворник, одборници Скупштине града и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

У Дому омладине пред препуном салом одржана је Свечана академија. Честитке Зворничанима упутили су Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, Предсједник Републике Српске Милорад Додик, Радован Вишковић, председник Владе Републике Српске, Ненад Стевандић, предсједник Народне Скупштине Републике Српске, Глас Српске, Градоначелница Сремске Митровице, директор словеначке школе Душан Штолфа и други.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић поздравио је све госте и захвалио се на подршци коју Зворник има од свих институција, организација, општина и градова, али и појединаца.

Ивановић је оцијенио да се град Зворник у последњих неколико година интензивно развија инфраструктурно и привредно, уз жељу да се тај контуинет развоја настави и у наредном периоду.  Према градоначелниковим ријечима ово је прилика да се сагледају све активности и пројекти које је Зворник реализовао у претходном периоду, као и активности и пројекти који су планирани за ову и наредне године.

„У  претходном периоду реализовали смо велики број пројеката, као што су уређење корита ријеке Хоче, изградња градске и локалне путне инфраструктуре, модернизација расвјете, проширење капацитета Дјечијег вртића ‘Наша радост’, повећање броја паркинг мјеста, улагање у образовање, млади нараштај и друге ативности. У прошлој години уложено је у образовање око пет милиона КМ, а 2023. година искориштена је да се уради пројектна документација за важне пројекте који ће бити реализовани у овој години. А то су пројекат ‘Водовод Пилица-Локањ-фаза два’ и водовод ‘Запад’ који ће омогућити прикључак на градску водоводну мрежу око 1.800 домаћинстава“, рекао је Ивановић.

Градоначелник је истакао да ће реализацијом ових пројеката око 90 одсто становништва Зворника имати  могућност да се прикључи на градску водоводну мрежу и нагласио да је у плану да се гради средња умјетничка школа.  Према његовим ријечима, и даље ћемо улагати у путну инфраструкутру и управо  ових дана почела је изграња пута Зворник-Шћемлија-Глумина, који ће овај град повезати у Глумини са брзом цестом Бијељина-Зворник-Соколац.

Током академије награђено је 10 појединаца за изузетан допринос локалној заједници. Награде и признања се додјељују за нарочито успјешан рад, дјела и заслуге. То је један од начина да се локална заједница одужи појединцима и колективима за постигнуте резултате. Скупштина града Зворник је 2008. године установила следећа признања: Повеља Града, Златна, Сребрна и Бронзана медаља Станко Николић и Захвалница Града.

Дугогодишњи архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић је ове године понио највеће градско признање, Повељу Града.

„Свакако да је то највеће и најљепше признање заједнице у којој живимо и ја сам поносан због тога. Захвалан сам свима који су ме предложили и онима који су исти усвојили. Знате, када човјек уради и завшри неки посао очекује награду и похвалу, акада то признање долази од највише установе локалне заједнице, онда нас то обавезује да будемо још бољи,“ рекао је прота Видоје Лукић.  

Сара Ћирковић, боксерка добитница је Златне медаље Станко Николић.

„Поносна сам и срећна што сам ове године добитница Златне медаље и стварно захвална на подршци Градоначелнику и цијелом Граду Зворнику,“ истакла је Сара Ћирковић.

Сребрену медаљу  „Станко Николић“ за изражену хуманост Зворник је додијелио Бранки Васиљевић, која је донирала органе свог прерано преминулог сина Стефана и спасила три живота.

Добитници Бронзане медаље „Станко Николић“ су докторка Ковиљка Готовац за допринос у области здравства и професор Предраг Арсић за допринос унапређењу квалитета рада у образовању.

Захвалница града Зворник ове године отишла је у руке добровољних давалаца крви –  за хумано дјело. Милена  Остојић из Пилице крв даривала 70 пута, Жељко Танић, из Каракаја 68 пута, Миладин Мијић из Аандровића крв даривао 57 пута и Милан Јовановић из Роћевића крв даривао 53 пута. Захвалницу је ове године добила и Славица Мандић за допринос у развоју атлетског спорта

У програму свечане академије поводом Дана града Зворника наступили су професори и ученици Основне музичке школе „Војин Комадина“. Пјесму „Не дам“ пјевале су ученице основне музичке школе Нађа Поповић, Јована Зекановић и Милица Митровић уз клавирску пратњу професорице Желимирке Маловић. Нумеру Канон извели су професори Милица Станковић на флаути, Александра Лазић на виолини и Ђорђе Тошић на клавиру. Последњу нумеру у овогодишњем програму свечане академије Дедовина извела је Мирка Писић уз клавирску пратњу професорице Желимирке Маловић.

Назив Зворник први пут се појављује у списима дубровачког архива 21. маја 1410. године, па је тај датум Зворник узео за обиљежаање Дана града.

Pin It on Pinterest

Share This