Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Свечано прослављена слава града Зворника

Свечано прослављена слава града Зворника

08.08.2023.

Данас је Света Петка Трнова, заштитница града Зворника. У Храму који носи назив ове светитељке на Ђурђев Граду јутрос је служена Света литургија, а у Храму Рођења Светог Јована Крститеља вечерња служба. Владика Фотије предводио је свечану литију кроз град која се зауставила код централног спомен обиљежја гдје је служен помен погинулим борцима, а градоначелник Зворника Бојан Ивановић положио је цвијеће. Ломљење славског колача обављено је на платоу испред Народне библиотеке у присуству званица и суграђана.

Владика је честитао славу града градоначелнику и свима који празнују.

„Данас је диван и благословен дан овде у Зворнику. Дошли сте у великом броју да заједно прославимо овај празник и да се помолимо за добро нашег народа, за добро овог града, свих који овде живе и оних који воде овај град. Искористићу прилику да вам кажем да очекујемо велику посету и великог госта, нашег патријарха Порфирија, који треба да дође за Малу Госпојину да осветимо Саборну цркву у Зворнику. То је и прослава 200 година старог храма и то ће бити велики догађај. Поред патријарха очекујемо и друге велике госте, јер је предсједник Организационог одбора премијер Радован Вишковић, а кум славе биће предсједник Републике Српске Милорад Додик. Очекујемо и друге госте, и ту морамо да будемо сви заједно, да сви будемо добри домаћини, да покажемо право лице овог града, а то је гостопримство, гостољубље, добра организација, духовна и свака друга хармонија. То ће бити уписано великим словима у историју и града и наше цркве.“

Градоначелник Ивановић се, обраћајући се присутнима на платоу испред Народне библиотеке, захвалио суграђанима што су се окупили у великом броју на литији и свечаности ломљења славског колача, поручивши да тиме показујемо јединство, а и спремност да радимо и стварамо повољнији привредни и друштвени амбијент у нашем граду, што је предуслов останка и опстанка на овим просторима.

„Недавно смо имали један састанак у Градској управи и наши гости су нам рекли да се град прилично изградио, да је много љепши и модернији него што је био прије неколико година, што значи да пуно улажемо у њега. А онда су нам рекли и да су примјетили да у нашем граду има пуно дјеце. Е, то је оно што треба да нас све мотивише да радимо и више и боље, управо због њих, због наших покољења, наше дјеце.“

Честитке поводом славе града Зворника градоначелнику и Зворничанима упутили су, између осталих, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У музичком дијелу данашње свечаности наступило је Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ са умјетничким руководиоцем Љубишом Поповићем.

Pin It on Pinterest

Share This