Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Свечано прослављена слава града света Петка Трнова

Свечано прослављена слава града света Петка Трнова

08.08.2022.

У духу традиције данас је прослављена слава града Зворника, света Петка Трнова. У Храму који носи назив ове светитељке на Ђурђев Граду служена ја Света литургија, а у Храму Рођења светог Јована Крститеља вечерња служба, након чега је кроз град прошла свечана литија коју је предводио владика Фотије. Код централног спомен обиљежја служен је помен погинулим борцима, а градоначелник Зворника Зоран Стевановић положио је цвијеће, након чега је на платоу испред Касине обављено ломљење славског колача.

Владика је честитао славу града градоначелнику и свима који данас празнују.

„Нека Бог благослови овај град, да у њему не буде никаквих неприлика, да људи међусобно добро живе, у миру и љубави једни са другима. Томе нас учи наша православна вјера и наша света црква. Сви морамо на првом мјесту гледати на своје понашање, да ли се ја понашам као човјек и као хришћанин, па да онда то тражим и од других.  То је наш пут, то је наше учење, поготово да чувамо нашу дјечицу у православној вјери, да уче светосавску философију  живота, да уче да поштују своје родитеље.“

Владика се захвалио градоначелнику што успјешно води град, који се зида и гради, и што се бори да  људи из њега не одлазе, него да остају, као и свима који помажу обнову цркава.

Градоначелник је поручио да је циљ Зворничког љета да се скупљамо, да све оне који не живе у Зворнику, али им је Зворник у срцу привучемо да дођу, да размијенимо искуства, видимо гдје шта можемо боље.

„Наше Зворничко љето је манифестација када више десетина хиљада Зворничана, и оних бивших, као и зворничких пријатеља, продефилује кроз наш град, посјете дешавања на Дрини и у самом граду. Све нам то доприноси да будемо скупа, а круна манифестације је слава града света Петка Трнова. Тиме одржавамо традицију, наше саборовање, а присуством нашег преосвећеног владике дајемо на значају и нашем граду и нашој слави. Нека она чува све Зворничане гдје год да се налазе и све добре и часне људе. Хвала вам што сте учествовали у нашим свечаностима у протеклој седмици, хвала вам што волите свој град и узимате учешће у свим манифестацијама. Да сваки дан будемо бољи људи, да се више волимо и пазимо, да више радимо и бринемо о својој заједници, свом граду, својој Републици Српској, само тако ћемо обезбједити опстанак и останак на овим просторима.“

Честитке поводом славе града градоначелнику и Зворничанима  упутили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и други бројни званичници и пријатељи Зворника.

Прослави су присуствовали, поред бројних Зворничана и гости из града Лознице, те општина Мали Зворник, Власеница, Милићи и Осмаци.

У музичком дијелу програма наступило је Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“.

Pin It on Pinterest

Share This