Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Студијска посјета Ријеци и Крку: Упознавање добрих пракси паметних градова у региону

Студијска посјета Ријеци и Крку: Упознавање добрих пракси паметних градова у региону

03.07.2023.

Представници локалних заједница из Босне и Херцеговине, учесници пројекта „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, представници Савеза општина/опћина и градова РС и ФБиХ, те Удружења Бит Алијанса 13. и 14. јуна били су у студијској посјети Ријеци и Крку. Ови градови у сусједној Хрватској су прваци у дигиталној трансформацији и зеленој транзицији. Учесници из БиХ упознали су се са добрим праксама и наученим лекцијама из реализације пројеката у Хрватској.

Баш као и прошлогодишња студијска посјета Барселони, и ова је имала за циљ да прикаже позитивне примјере паметних градова, начине на које развојне агенције осигуравају самоодрживост, као и да пружи дубљи увид у инфраструктурне пројекте настале из сарадње са приватним сектором. Посебан утисак оставио је јединствени концепт којим град Крк са својих шест општина управља својим ресурсима као што су отпад, вода, енергетски извори, те енергетски независне куће. У Ријеци је Развојна агенција та која успјешно спроводи бројне пројекте и у свом пословном центру нуди савремене услуге као што је 3Д штампање.

Вође и координатори пројеката у локалним заједницама из БиХ упознали су се са концептом рада, који се заснива на обједињености свих фактора који утичу на побољшање живота, а сва та сазнања моћи ће примјенити у властитим заједницама с циљем унапређења капацитета за примјену рјешења паметног града.

Јединице локалне самоуправе у БиХ које учествују у овом пројекту су градови Приједор, Зеница и Зворник, те општине Пале и Тешањ.

Пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, уз финансијску подршку програма девелоППП.де Њемачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), реализују Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ), компаније Ланако и ДиВиСи Солушнс уз подршку Бит Алијансе, удружења ИТ компанија у БиХ.

Pin It on Pinterest

Share This