Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Споразум Града Зворника и Омбудсмана за дјецу Републике Српске
Споразум Града Зворника и Омбудсмана за дјецу Републике Српске

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић потписао је данас са замјеником Омбудсмана Горданом Рајић Споразум о пословној сарадњи између Града Зворника и Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Поред Рајићеве састанку је присуствовала и замјеница Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић која ће, према Споразуму, сваког првог уторка у мјесецу, почев од 7. јуна текуће године, у периоду од 10:00 до 13:00 часова долазити у Зворник и у просторијама Градске управе Зворник пружати услуге странкама.

Рајићева је поручила да је Град Зворник препознао и значај институције, али и потребе дјеце и породице јер је на овај начин омогућено да услуге које нуди Омбудсман за дјецу буду доступне и грађанима Зворника.

„Пракса институције је да тамо гдје постоји повећан број пријава или отвори теренску канцеларију или једном мјесечно одржава уредовне дане како ће бити у Зворнику, али уколико буде потребе у наредном периоду постоји могућност и отварања теренске канцеларије. На овај начин  корисницима ће бити олакшан приступ услугама које нуди Омбудсман за дјецу, јер многи нису у могућности да издвоје ни вријеме, ни новац и дођу да поразговарају о неком свом проблему“ –  рекла је Рајићева.

Вуковићева је истакла да су сви предмети које су до сада имали са подручја Зворника, Братунца, Сребренице, Милића углавном долазили у Бијељину.

„Најчешћи проблеми са ове регије су проблеми из висококонфликтних развода, питања повјеравања дјеце након развода брака или распада ванбрачне заједници, те одржавања личних контаката са родитељем са којим не живе. У таквим ситуацијама треба да остварујемо сарадњу са центрима за социјални рад, центрима за ментално здравље и свим осталим релевантним институцијама, а кроз уредовни дан допринећемо и квалитетнијој сарадњи тих институција и институције Омбудсмана. Ми смо ту да помогнемо у отклањању оних ситуација које угрожавају права дјетета у свим областима дјечијег живота и фаза развоја од рођења до 18 године“ – рекла је Вуковићева.

Градоначелник је оцијенио да се потписивањем Споразума диже на виши ниво брига о дјеци. „Очекујем да ће боравак Омбудсмана у Зворнику једном мјесечно искориговати и евентуалне недостатке и нашег Центра за социјални рад у раду са дјецом. Знате да смо ми ових дана обезбиједили нов простор за ову установу у оквиру којег ће бити и дневни центар за дјецу са посебним потребама. Све то доприноси једном вишем нивоу бриге и пружања услуга нашим најмлађима, односно њиховим породицама. Желим да Град Зворник једног дана добије и теренску канцеларију Омбудсмана за дјечија права како бисмо се што више приближили проблемима дјеце и решавали их.“