Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Град Зворник је данас био домаћин семинара на тему „Потенцијал и заштита прехрамбених производа са географским поријеклом“ намијењеног привредним и другим субјектима који се баве производњом и прерадом хране и који су регистровани на подручју Републике Српске. 

Дејан Шешлија из Развојне агенције Републике Српске истакао је да је заштита прехрамбених производа са географским поријеклом велика шанса за наше пољопривредне произвођаче и уопште за пољопривредни и прехрамбени сектор у будућности.

„Заштита географског поријекла у Европској унији постоји већ дуги низ година, а на нашим просторима је релативно нова тема. Сматрамо да је то будућност у овом сектору јер омогућава да се наши производи јасно истакну и да се, прије свега заштите, посебно интелектуална својина тих производа. Поред тога и да се заштите од нелојалне конкуренције, а то је, такође, и веома важан маркетиншки брендинг алат за пласман наших производа и у БиХ и на међународном тржишту.“

Др Драган Брењо из Агенције за безбједност хране БиХ говорио је о „Значају бренда за храну са географским обиљежјима-потенцијал и начин заштите“ и о „Утицају пандемије Ковид-19 на прехрамбени сектор“.

„Једна тема се односи на то како да цијенимо своје производе, из свог краја, јер ти производи носе обиљежје поријекла, преко традиције производње коју људи практикују већ деценијама, али и преко поднебља и климе и осталих утицаја. У оквиру те теме говоримо и о томе шта нам законодавство Европске уније и неких богатих земаља дозвољава, како да подигнемо вриједност тих производа и да ти произвођачи, углавном пољопривредна газдинства, буду конкурентнији на тржишту и да боље живе.“

Говорећи о утицају пандемије вируса корона Брењо је рекао да је прехрамбени сектор и у Републици Српској и у БиХ био отпорнији него што се очекивало.

„Производња, прерада, дистрибуција и снабдијевање  потрошача нису долазили у питање, чак и у првим мјесецима пандемије када је било доста непознаница. Већ послије годину дана можемо да правимо и одређене пресјеке по појединим секторима. У неким имамо мању потражњу за одређеним производима него претходних година, због мање туризма, рада угоститеља,  али, све у свему, прехрамбени сектор је показао своју чврстину и отпорност.“

Биљана Милић, шеф Одсјека за управљање развојем и међународну сарадњу у Градској управи Зворник, пожелела је успјешан рад учесницима истакавши да је Град Зворник радо  прихватио да буде домаћин семинара, уз увјерење да ће им нове информације које су данас чули помоћи у развоју пословања.

Организатор семинара је Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Агенцијом за безбједност хране БиХ и Градом Зворником у оквиру Европске мреже предузетништва Републике Српске.

Pin It on Pinterest

Share This