Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Састанак Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу  

Састанак Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу  

11.05.2023.

Данас је у Зворнику, у крипти Храма рођења Пресвете Богородице, одржан други састанак Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Предсједник Организационог одбора је Лазар Продановић, начелник општине Братунац, који је рекао  да ће парастос страдалим Србима служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

„Наш циљ је да на достојанствен начин одамо пошту и пијетет за више од 3.600 страдалих Срба  на овом подручју у претходном рату. Никада не можемо заборавити то што се десило, народ који нема у довољној мјери поштовање према страдалим за стварање Републике Српске не може рачунати на своју будућност и перспективу, али такође, желимо градити просперитет и будућност за грађане наше регије“, рекао је Продановић.

Он је истакао да су на данашњем састанку договарана оперативна питања, прије свега везано за масовност и промоцију овог догађаја који је планиран за 1. јул, али и за комплетну организацију, као и задаци сваке локалне заједнице и Републичког одбора за обиљежавање значајних датума.

Напоменувши да су у овој седмици имали посјету групе основаца са Пала мјестима страдања у Кравици и централној спомен соби у Братунцу, Продановић је оцијенио да је битно да ученици уче о својој историји, те да обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу треба да присуствују ђаци са подручја цијеле Републике Српске.

Члан организационог одбора Чедо Шиповац, начелник Одјељења за његовање слободарске традиције Министарства рада и  борачко инвалидске заштите,  рекао је да се годишњица страдања Срба средњег Подриња и Бирча обиљежава као датум од републичког значаја, имајући у виду број погинулих, начин и вријеме страдања.

„Дужну пошту погинулим и свему ономе што се дешавало у то вријеме треба одати кроз масовност и окупљање људи. Одбор Владе Републике Српске за његовање слободарске традиције је иначе става да све датуме треба обиљежавати уз што већи број присутних. На овом подручју у сваком рату било је масовних страдања и не смемо заборавити то што се дешавало са поруком да се то више никада, никоме и нигдје не деси.“

Организациони одбор чине Митрополит Дабробосански Хризостом, градоначелник града Зворника и начелници општина  Братунац, Сребреница, Милићи, Власеница, Шековићи и Осмаци, црквени намјесници из ових локалних заједница, представници Борачке организације и Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први састанак Организационог одбора за обиљежавање 31. године од страдања Срба Средњег Подриња и Бирча одржан је 20.  априла у Братунцу, а наредни је планиран за 30. мај у Власеници.

Pin It on Pinterest

Share This