Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

17.01.2020. године

У организацији Министарства правде Републике Српске у Зворнику је одржан састанак на тему рада у јавном интересу као једне врсте кривичне санкције које се могу изрећи учиниоцу кривичних дјела. Рад у јавном интересу је друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не врши у циљу стицања добити.

Ненад Миркоњ и Армина Ђузел из Министарства правде појаснили су да се казна затвора изречена у трајању до једне године, на захтјев осуђеног, може замијенити радом у јавном интересу.

„Ова мјера ће се проводити у мјесту пребивалишта осуђеног лица. Због тога смо данас у Зворнику да правним субјектима у које ће се осуђено лице упућивати на рад, у директном контакту, предочимо концепт извршења рада у јавном интересу и створимо услове за примјену у свим нашим општинама и градовима. На данашњи састанак позвани су представници Града Зворника и општина са регије, јавних предузећа и установа и представници Градске односно општинских организација Црвеног крста. Када завршимо све регионалне састанке министар правде ће објавити јавни позив и надам се да ће се сви ови правни субјекти пријавити и тиме изразити интерес да уђу у ову активност. Након тога Министарство правде са сваким правним субјектом сачиниће уговор којим се дефинишу обавезе и начин како ће се рад у јавном интересу извршавати.“

Активности на стварању услова за провођење рада у јавном интересу  Министарство правде реализује у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске.

Питање изрицања рада у јавном интересу прописано је чланом 70. Кривичног законика Републике Српске и чланом 220. Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Pin It on Pinterest

Share This