Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Број:02-055-1-60/2020
Датум: 27.04.2020. године

Држављани БиХ, са пребивалиштем у Републици Српској, који буду долазили у земљу, биће смјештени у обавезни 14-дневни карантин, речено је на данашњем састанку Градског штаба за ванредне ситуације.

Иако је одлука о обавезном карантину у Федерацији БиХ укинута, за подручје Републике Српске важи закључак Републичког штаба за ванредне ситуације од 06.04.2020. године у којем се каже: „ За лица која су прешла границу на територији Федерације БиХ и Брчко дистрикта и добила рјешење којим се стављају под здравствени надзор у кућној средини у Републици Српској, дужна су одмах, а најкасније у року од 12 часова од уласка у БиХ, да се јаве ради смјештања у локални карантин у мјесту пребивалишта у трајању од 14 дана, под пријетњом принудног смјештаја у карантин“.

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља јутрос је тестирала 13 лица у локалном карантину, пет у респираторној амбуланти и једно лице које се налази у кућној изолацији. У фискултурној сали Основне школе у Каракају смјештено је 22 особе, без симптома на вирус корона. Стање у карантину је уредно, а најављен је долазак још једног лица са граничног прелаза. У републичком карантину „COVID-19“ у Студентском центру у Каракају тестиране су по други пут двије заражене особе из Осмака. Уколико им тестови буду негативни оне ће бити упућене у кућну изолацију. У овом карантину тренутно су смјештене три особе позитивне на вирус корона.

У  одјељењу „COVID-19“ зворничке Болнице смјештенa су два пацијента од којих је један заражен, а други, чији је налаз био негативан, је на праћењу. Болница у Зворнику од почетка пандемије урадила је 232 тестирања за подручје регије Бирач, од чега је 211 тестова било негативно, а шест особа позитивно на вирус корона.

У кућној изолацији тренутно је 282 лица, док је ова мјера истекла за 1.152 особе.Комунална полиција града Зворник врши поштовање изречене мјере у кучној изолацији и карантинима. У протекла 24 сата са укупно три патроле извршена је 61 контрола и све су биле уредне.  На подручју Зворника у недељу су два лица кажњена због кршења полицијског часа, а троје је прекршило забрану напуштања мјеста пребивалишта.

Волонтерски сервис града Зворника био је оперативан и током викенда и у недељу је забиљежио три асистенције. На граничним прелазима у току недеље евидентирано је укупно 205 прелазака границе, од чега је 78 забиљежено на улазу у БиХ, а 127 на излазу из земље.

Према расположивим подацима на подручју града Зворника у 2019. години било је укупно 120 пожара, док је у првих четири мјесеца 2020. године забиљежено 110. Апелује се на грађане да буду опрезни приликом радова на својим имањима и да се одговорно понашају према сопственом окружењу. У супротном биће санкционисани у складу са законом.

Остају на снази све досадашње мјере и наредбе, које ће бити кориговане на основу инструкција Републичког штаба за ванредне ситуације након данашњег састанка.

                                                                                                                          ГРАДОНАЧЕЛНИК
Зоран Стевановић

Pin It on Pinterest

Share This