Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Број:02-055-1-80/2020
Датум: 15.05.2020. године

Градски штаб за ванредне ситуације апеловао је данас на Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске да омогуће тестирање већег броја студената из Зворника који студирају у иностранству. У Регионалном центру Института у Зворнику ограничен је број на 20 тестирања дневно за цијело подручје које покривају, од Бијељине од Власенице, а у претходна два дана само из Зворника пријавило се 300 студената попунивши упитник Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Студенти са подручја града Зворника који студирају у Србији и имају двојно држављанство, а због обавеза на факултетима не могу сачекати тестирање у Институту за јавно здравство – Регионални центар Зворник, једна од могућности је да пређу у Србију гдје ће бити упућени у кућну изолацију док их не позову на тестирање на вирус корона. Град Зворник је спреман да сноси све евентуалне трошкове тог тестирања.

Лицима старијим од 65 година од јуче је дозвољено кретање без временског ограничења, одлучио је Републички штаб за ванредне ситуације који је донио и Закључак о забрани организовања матурских вечери у основним и средњим школама.

Сва лица која у Зворник стигну из иностранства и на граничном прелазу од републичког санитарног инспектора добију рјешење о кућној изолацији, дужни су се јавити у Хигијенско епидемиолошку службу Дома здравља на бројеве телефона 066/482-203, 056/211-764 и 056/211-100 локал 208. Особа која улази у Републику Српску ради сахране члана уже породице може да се креће без ограничења до 72 часа након уласка, уз предочавање негативног резултата теста на вирус корона, не старијег од 72 сата и документа којим потврђује сродство са преминулим. Ово лице на граници ће евидентирати републички санитарни инспектор, а обавезно је да се пријави надлежној комуналној полицији прије напуштања мјеста боравка, дефинисано је Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације бр. 35-1/20.

У понедељак су послије дуже паузе почели да раде угоститељски објекти за исхрану и пиће, фризерски и козметички салони, дјечије играонице, фитнес центри, приређивачи игара на срећу, спортске организације и спортисти које обухватају тренажни процес, приватне стоматолошке амбуланте. Код ових и других субјеката надлежне инспекцијске службе контролисаће поштовање мјера прописаних у упутствима „Института за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења болести COVID-19 на радном мјесту.

У кућној изолацији на подручју града Зворника налази се 315 лица, док је ова мјера истекла за 1.278 особа. Комунална полиција у току претходног дана обавила је 50 контрола лица у кућној изолацији и све су биле уредне. Због кршења полицијског часа који је на снази од 22:00 до 5:00 сати кажњена је једна особа. Нису евидентирани прекршиоци осталих мјера забране.

Психолошко савјетовалиште које је Град Зворник уз подршку Центра за ментално здравље и зворничких образовних установа покренуо 27. марта са циљем пружања психолошке помоћи лицима у изолацији или онима који се тешко носе са пандемијом вируса корона данас је престало да ради у досадашњем обиму. Заинтересованим лицима и даље ће за ову врсту помоћи бити доступни бројеви телефона 056/211-100 локал 287, 0038765/373-969 и 0038164/932 9835.

Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник позива грађане да одговорним понашањем брину о свом здрављу, да поштују прописане мјере и наредбе.

ГРАДОНАЧЕЛНИК
Зоран Стевановић

Pin It on Pinterest

Share This