Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Број:02-055-1-15/2020
Датум, 19.3.2020. године

У Зворнику је до данас за 403 лица изречена мјера самоизолације и они се налазе под надзором Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Зворник. Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник разматрао је провођење превентивних мјера и наредби поводом појаве „COVID-19“ болести коју изазива вирус корона. Истакнуто је да на  подручју Зворника нема заражених вирусом корона.

 1. У циљу спровођења обавезних мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Градски штаб за вандредне ситуације на данашњем састанку је закључио следеће:

а) До 30. 03. 2020. године у Зворнику забрањује/у се:

– сва јавна окупљања,
– рад угоститељским објектима свих категорија,
– рад трговинама, осим субјеката из подтачке б) овог закључка,
– рад свадбеним салонима,
– рад фитнес центрима (фитнес, боди – билдинг клубовима и сличним облицима организовања),
– рад базенима, „wellness“ и спа центрима засебно и у склопу хотелског смјештаја,
– рад дјечијим играоницама,
– рад пијацама,
– рад приватним стоматолошким амбулантама,
– рад приређивача игара на срећу,
– рад спортских организација и школа спорта, те тренинга и организовања такмичења за спортисте свих категорија.

б) Ограничава се рад:

– у трговачким центрима од 7:00 до 18:00 часова, гдје могу радити само трговине прехране/робе широке потрошње, апотеке и пољопривредне апотеке ако се налазe у тржном центру,
– трговине прехране/робе широке потрошње, трговине сточне хране и трговине на велико од 7:00 до 18:00 часова,
– трговинским објектима врсте драгстор и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа) од 7:00 до 22:00 часова,

Рад у наведеним субјектима у овој подтачки овог закључка организовати уз предузимање следећих мјера:

 • ограничавање броја људи који истовремено могу бити у затвореном простору,
 • испред благајни означити и организовати обавезан размак од најмање 1 метар,
 • појачати мјере дезинфекције и хигијене,
 • јавне кухиње- дозвољен рад преко шалтера, без услуживања/послуживања у објектима,
 • достава животних намирница и достава хране (кетеринг) је дозвољена од 07:00 до 18:00 часова субјектима регистрованим за ту област уз максималне хигијенске мјере,
 • хотели и мотели могу пружати услуге смјештаја у свом простору за своје госте, а услуге хране и пића само за госте хотела и мотела,
 • бензинске пумпе и плинске пумпне станице, без ограничења када је у питању продаја горива, других нафтних деривата и плина, са ограничењем за дио бензинске пумпе у којем је смјештен продајни објеката од 07:00 до 18:00 часова,
 • апотеке и пољопривредне апотеке – без промјене радног времена, уз предузимање мјера ограничавања броја људи у продајном простору и обавезан размак од најмање 1 метра.
 1. На снази остају мјере и закључци од раније:

а) Сва лица која су путовала и боравила у земљама у којима је забиљежена појава вируса корона, били у контакту са обољелим, сумњају на обољење или су боравили у здравственој установи  гдје се лијече обољели од корона вируса дужна су да се јаве на један од следећих бројева:

 • 065/414-275 – Епидемиолог Зворник;
 • 056/211-764 – ХЕС Зворник;
 • 056/211-113 – ХЕС Зворник
 • 056/213-090 – ХЕС Зворник
 • 056/210-730 – ХЕС Зворник
 • 066/482-203 – ХЕС Зворник
 • 056/210-713 – Служба хитне помоћи Зворник;
 • 0800 50 555 – ЈЗУ Институт за јавно здравство РС

б) Сва лица којима је изречена мјера здравственог надзора биће стављена у самоизолацију, о чему ће надлежни иснпектор Градске управе донијети рјешења. Наведена мјера самоизолације подразумијева боравак у кућним условима и свакодневно телефонско јављање надлежном љекару. Контролу над изолованим лицима вршиће Комунална полиција и Полицијска управа града Зворник. Непоштовање ове наредбе биће строго санкционисано.

в) Сви грађани који не буду поштовали наредбу а да су дошли из земаља у којима је потврђено присуство вируса корона или су били у контакту са особом којој је потврђен корона вирус одговараће у складу са законом који регулише ову област. Позивамо све суграђане који имају информацију да одређене особе не поштују наведену наредбу исте пријаве Цивилној заштити града Зворник на број телефона: 056/210-853 од 0-24h.

г) Наложена је и спроводи се обавезна дезинфекција свих јавних објеката, јавних површина и средстава јавног превоза (а посебно паркова, шеталишта, дјечијих игралишта). Контролу ће вршити надлежне инспекцијске службе.

д) Појачавају се превентивне хигијенске мјере у свим јавним објектима.

Тржишна инспекција града Зворник провјерава да ли се поштује Уредба Владе Републике Српске о враћању цијена на претходни ниво. Ова Уредба прописује враћање цијена појединих производа на ниво који је важио 05. марта 2020. године. Препорука је свим власницима трговинских радњи да осигурају предложено одстојање од 2m за све купце, као и да контролишу број грађана у објектима. Тржишна инспекција ће контролисати рад пекара на подручју Зворника. Снабдјевеност радњи животним намирницима је задовољавајућа, али се грађани позивају да не праве залихе истих.

Апелује се на грађане да поштују наредбе, да се не окупљају и групишу на јавним мјестима, јер ће у супротном бити санкционисани у складу са законом.

Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник у циљу заштите здравља позвао је све заједнице етажних власника и председнике мјесних заједница да доставе спискове лица којима је потребна помоћ волонтерског сервиса.

 ГРАДОНАЧЕЛНИК
Зоран Стевановић

Pin It on Pinterest

Share This