Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Република Српска слави рођендан

Република Српска слави рођендан

05.01.2024.

Одлуком Скупштине српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године у Сарајеву створена је Република српског народа у БиХ, данас Република Српска, која слави свој 32 рођендан.

Тим поводом Милорад Додик, предсједник Републике Српске упутио је честитку свим грађанима Српске.

„Срби су тог 9. јануара донијели одлуку историјског карактера, коју су касније потврдили на референдуму на којем су јасно рекли да је 9. јануар Дан Републике. То не може да буде ниједан други дан и ми ћемо остати привржени том датуму. Ово је истински и исконски дан који смо ми Срби на овим просторима одредили. Одрећи се тог дана, једнако је одрећи се себе, своје историје, погазити све,“ истакао је предсједник Додик.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић поручио је да постојање Републике Српске значи опстанак народа на овим просторима.

„Наша је обавеза, посебно на овај дан, да се сјетимо наших предака, који су своје животе и храброст уградили у темеље Републике Српске. Република Српска је симбол снаге, поноса и одлучности. Упркос многим притисцима остала је чврста, посвећена слободи и просперитету свих њених грађана. Нека нам 9. јануар буде подсјетник да смо сви дио једне велике породице, породице Републике Српске. Хвала свима онима, који сваки дан раде, како би Република Српска била што јача и надам се да ће нам ова година, бити година успјеха,“ рекао је градоначелник Ивановић.

Република Српска још трага за 1.646 лица са списка несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату, док је у Зворнику у овом рату погинуло 1.080 бораца. Свој први Устав Република Српска добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

Pin It on Pinterest

Share This