Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Реализована акција чишћења Зворничког језера

Реализована акција чишћења Зворничког језера

04.06.2023.

Двадесет ронилаца на иницијативу Удружења грађана „Дивич“ чистило је приобални дио Зворничког језера. Иницијатива је потекла од становника Дивича.

 „Од дана када је 1955. године отворена хидроцентрала није било никаквих активности чишћења.Ово је прва акција, у овиру нашег пројекта чији је циљ еколошка заштита вода. Данас су рониоци претраживали приобални дио језера у дужини од 200 метара, на дубини до 3 метра, јер је вода била прилично мутна. Ово је прва фаза чишћења Зворничког језера, односно чишћење дна, касније ћемо кренути на уклањање пловног отпада,“ рекао је представник удружења Мукерем Куршумовић.

Према ријечима Милоша Томића, замјеника градоначелника Зворника Град Зворник у оквиру својих редовних активности подржава различите иницијативе грађана и њихових удружења. Тако је било и са иницијативом Удружења грађана „Дивич“.

„Оваква акција се први пут дешава на језеру и на овом простору. Градска управа једним дијелом финансијски подржава цјелокупни пројекат, а захвални смо и ронилачком клубу Босна из Сарајева, што су се одазвали. Све што буде извађено, сав отпад биће превезен камионима на депонију и то је такође допринос града. Овакве иницијативе добре су и са становишта наступајуће љетње сезоне и повећаног броја туриста“.

Ронилачки клуб „Босна“ већ годинама учествује у различитим еколошким акцијама на простору Босне и Херцеговине. Хрвоје Гавранчић, предсједник клуба истакао је да је Зворничко језеро трећа еколошка акција у овој години. Прије Зворника чистили су Вишеградско и Борачко језеро.

„Након овог идемо у Бијељину, па чистимо корито ријеке Босне и Мало Пивско језеро. Већ 10 година наш клуб ради минимално шест еколошких акција у току године. Због изразито мутне воде у језеру одлучили смо се да због сигурности ронилаца у паровима роне на дубини од три метра. Обично извлачимо пластичне боце, амбалажу, кесе. На жалост, још увијек има много оних којима је лакше смеће бацити у ријеку него на депонију“.

Чишћење ријечних корита, водених и зелених површина само су неке од еколошких активности које иницирају грађани и њихова удружења, а подржава Град Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This