Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » „Први кадар“ – у Зворнику одржано вече награђених филмова
„Први кадар“ – у Зворнику одржано вече награђених филмова

У Дому омладине синоћ је у оквиру 15. Међународног филмског фестивала „Први кадар“ одржано вече награђених филмова и уручене су награде „Печат кнеза Павла Раденовића“ за најбољи кратки играни филм у селекцији кратке приче режисеру из Црне Горе Александру Вујовићу за филм „Дуга“ и Специјална награда „Двадесет пети фрејм“ за ТВ документарац „Генерал Светомир Ђукић“ редитељима Огњену Ракчевићу и Милану Тодоровићу.

У образложењу стручног жирија  за „Дугу“ речено је да је визуелно упечатљив кратки играни филм урађен чистим филмским језиком, без дијалога, о догађају из дјетињства који опредјељује умјетнички животни пут једног дјечака у будућности. Прича је заснована на аутобиографској прози Гаетана Грила, познатог италијанског ликовног умјетника.

Вујовић који је и продуцент и монтажер филма истакао је да му награда пуно значи, будући да је већ једном учествовао на овом фестивалу и будући да је добија у оквиру великог јубилеја, 15-ог издања Првог кадра.

„Захваљујем се дирекцији Фестивала, прије свега селекционој комисији на одабиру овог филма, као и жирију – рекао је Вујовић који је додао да је ово 25 међународна фестивалска награда за „Дугу“.

Након додјеле награда синоћ су у зворничком Дому омладине приказани филмови „Дуга“, Александра Вујовића, „Плава граница“, Ивана Милосављевића, „Табу“, Олге Косановић и „Мир наше Госпе“, Владимира Перовића, док је филм „Генерал Светомир Ђукић“ пројекцију имао раније у току дана.

Образлажући додјелу Специјалне награде жири је навео да је ауторски тим Ракчевић и Тодоровић, који је раније направио документарни филм о Милану Тапавици, првом Србину освајачу олимпијске медаље, сада урадио филм и о оснивачу Олимпијског комитета Србије, генералу Светомиру Ђукићу. Они су истовремено приказали и значајне догађаје из српске историје, користећи поново као наратора изузетног глумца Миодрага Микија Крстовића.

Ракчевић је истакао да су врло задовољни и срећни, јер, не само да су дошли на, како је рекао, овај дивни фестивал, него су добили и награду која им је подстрек за даље.

„Ово је друга прича о другој значајној историјској личности и идемо даље да то буде једна трилогија.“

Стручни жири радио је у саставу професор Драган Елчић, предсједник и чланови филмски критичар Дејан Дабић и режисер Игор М. Тохољ.

Елчић је рекао да је укључен од првог фестивала до данас, те да му је задовољство и част због тога.

„Овај фестивал израстао је у један од најзначајнијих филмских фестивала у региону, а успио се задржати и очувати и у време пандемије, није прекинут континуитет и напротив, квалитет је још на израженијем нивоу.“

Јуче у поподневним часовима Елчић је одржао  ДокМастерКлас о теми „Историјски документарац и његов значај у кинематографији“, након чега је приказан његов документарни филм „Бранили су небо отаџбине“.

Према његовим ријелима, овај филм је заборављена прича о 134 српска пилота који су почетком априла 1941. године херојски погинули, али се о њиховој жртви дуго није јавно говорило.

„Филм је премијерно приказан на Дан ослобођења Београда у Дому синдиката, а ово је његово друго јавно приказивање. Ријеч је о историјској неправди и надам се да ће се овом причом скренути пажња на то.“

Елчић је додао и да је сценариста филма Будимир Поточан 33 године истраживао ову причу и на разне начине покушавао је да је представи широј јавности.

Он се захвалио Војно-филмском центру „Застава филм“ на помоћи у реализацији овог значајног пројекта.

Александра Митрић-Штифанић, умјетнички директор и селектор Првог кадра, реклаје да да је Савет овогодишњег фестивала донио одлуку да у оба града, и Зворнику и Источном Сарајеву, буду вечери награђених филмова. Званично саопштење о наградама биће на самом затварању фестивала у Источном Сарајеву када ће бити додијељење и остале фестивалске награде.

Данас са почетком у 17:15 часова у Дому омладине биће одржан Кидс Фест – избор кратких анимираних филмова који су настали у продукцији Студија цртаног филма 98 Ниш, као и Продукцији Првог кадра, те најбоља остварења Међународног фестивала анимираног филма „Константинов златник“ Ниш. Публика ће имати прилику да види и филмове које су направили најмлађи Зворничани у оквиру радионица анимираног филма Филмске школе „Првог кадра“ која је реализована у сарадњи са нишким Студијом и Сликарском радионицом „Палета“.

Фестивал ће данас бити настављен у Источном Сарајеву, гдје ће бити приказан српски филм „Лихвар“, редитеља Немање Ћеранића.