Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Први кадар – фестивалски дани у Зворнику

Први кадар – фестивалски дани у Зворнику

27.11.2023.

Промоција Монографије „Кино – поета великог црнила“ која је посвећена филмском опусу Живојина Павловића одржана је у зворничком Дому омладине у суботу, 25. новембра. Према ријечима умјетничке директорице Фестивала Александре Митрић Штифанић ова монографија посвећена је филмском опусу Живојина Павловића.

„Врло је значајно што је ова монографија објављена у години којом се обиљежава 90 година од рођења Живојина Жике Павловића и 20 година од његове смрти, када се у ствари подсјећамо колико је значајно његово стваралаштво и утицаји његовог стваралаштва на данашње ауторе“, рекла је Митрић Штифанићева.

Она је нагласила да је врло значајно што је стартовала и филмска школа „Првог кадра“ у оквиру које се одржава радионица анимираног филма. Штифанићева је навела да је било велико интересовање за похађање ове радионице, што показује да млади Зворничани желе да се едукују из области филма. Према њеним ријечима анимирани филм једно је од поља које су сада у домену истраживања и на неки начин отвара нова врата за младе ствараоце.

У такмичарском програму у другом термину публика је имала прилику да види документарни кратки филм „Јагорида“ Небојше Илића из Власотинца који је урадио веома интересантан филм о традицији виноградарства у власотиначком крају. Како је истакла Штифанић, у такмичарској селекцији „Трагање“, у којој се такмиче регионални играни филмови, приказан је филм „Да ли сте видјели ову жену“ редитеља Матије Глушчевића и Душана Зорића.

Аутор филма „Јагорида“ Небојша Илић објаснио је да је „јагорида“ локални израз за неубрани грозд и да је подручје Власотинца за вријеме бивше Југославији, а раније и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, било једно од највећих виноградарских подручја, али нажалост више није.

„На темељима фабрике, у којој су се некада производиле тоне вина, из зида и камена израсла је винова лоза са једним гроздом, а у народу тај грозд се зове јагорида“, рекао је Илић. Према његовим ријечима, тај грозд га је инспирисао да направи филм о нечему што је био симбол.

Модератор Јелена Раденовић рекла је да јој је припала част да на деведесетогодишњицу од рођења редитеља Живојина Павловића представи књигу о његовом величанственом стваралаштву.

„Књига `Кино – поета великог црнила` састављена је као компилација од различитих текстова разних аутора, глумаца, редитеља и људи који су сарађивали и познавали Павловића“, рекла је она.

Раденовићева је и аутор филма „Исток река тече“, који је сниман на Косову и Метохији, у којем се говори о потрази за документарном кратким филмом, о потрази за породичном кућом и покушају да се сачува сјећање из дјетинства.

Инструктор анимације у школи анимације „Првог кадра“ Зоран Стефановић рекао је да су у школу анимације, која се одржава у оквиру Фестивала, укључени ученици зворничке Гимназије.

„Радимо анимирани филм на тему `Крокодилска прича` према пјесми Дејана Алексића“, рекао је Стефановић и додао да полазници имају прилику да виде израду неких оптичких играчака, те како се ради колор техника и пластелин анимација. Он је нагласио да је остварена велика сарадња са Сликарском радионицом „Палета“ из Зворника, чији су полазници укључени у радионицу. Стефановић је нагласио да су млади веома заинтересова за анимацију, јер се користи и у области компјутерске анимације, у изради телевизијских реклама, спотова, па су заинтерсовани да виде нове технике и да њима овладају.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево. Медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске – СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.

Pin It on Pinterest

Share This