Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » „Први кадар“ данас и сутра у Зворнику

„Први кадар“ данас и сутра у Зворнику

22.12.2022.

Међународни филмски фестивал документарног филма „Први кадар“, 16. по реду, ове године одржава се  под мотом “Важно је бити први”. Почео је јуче у Источном Сарајеву, а настављен је данас у Зворнику. Поред такмичарског програма данас од 14:00 часова одржана је и панел дискусија Религија на филму са промоцијом књиге „Јеванђеље на филму“. Вечерас је на бис приказан филм „Света Петка-крст у пустињи“ уз присуство специјалног госта, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, а карте за публику биле су поклон од Градске управе Зворник.

Уочи пројекције филма одржана је конференција на којој је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић поздравио и пожелио добродошлицу организаторима и гостима Фестивала.

„Град значајна средства сваке година издваја за културне манифестације а једна од њих је и овај фестивал који се одржава пети пут у Зворнику. На овај начин, прије свега, желимо да анимирамо наше суграђане да посјећују културне установе и прате овакве догађаје, да пуне бисокопску салу. Захвалност овим људима, јер без њиховог залагања не би било ни фестивала и захвалност што се и Зворник налази на мапи градова у којима се одржавају овакви догађаји.“

На конференцији су говорили и директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић,  Хаџи-Ђуровић, те предсједник жирија Драган Елчић.   

Хаџи-Ђуровић је изразио задовољство што је након пет година поново у Зворнику.

„Част ми је да је мој филм отворио и фестивал у Источном Сарајеву, а ево вечерас и овдје. Филм је у Зворнику већ приказан, али смо чули да је изазвао велико интересовање. Увек се радујем да дођем и овдје и на фестивал, а и да чујем утиске публике. Ове године имам част и да сам члан жирија, тако да могу да препоручим публици да погледа сјајне филмове, и кратке игране и документарне. Програм фестивала је из године у годину све бољи и заслужују и људи који га прате да виде најбоља остварења из региона и из света.“

Хаџи Ђуровић се обратио зворничкој публици прије пројекције, а по завршетку филма гледаоци су могли да  подијеле своје утиске са њим.

Елчић је оцијенио да је Први кадар круна годишњих филмских сусрета у цијелом региону, те да је овај фестивал по селекцији, по избору и квалитету филмова на завидном нивоу.

„Кроз ову селекцију коју пратим пуних 16 година, и то ја сваке године понављам, ово је апсолутно најпрестижнији фестивал у региону. Поновићу то и ове године када је списак престижних европских и светских аутора у питању, и после путева које су имали њихови филмови, великих међународних признања и главних награда које су добијали, они не заобилазе Први кадар и аплицирају за овај фестивал. То је невероватан успех и обраћам се културној јавности и јавности у целини да покушавају да препознају тај значај. Такође, и многи аутори су се кроз развој фестивала развијали, а велика је ствар и што се он раширио од Источног Сарајева до Зворника, јер то много значи.“

Митрић-Штифанић је изразила велико задовољство што и ове године имају подршку Града Зворника, захваљујући коме су све пројекције у Зворнику бесплатне.

„Без локалних самоуправа овогодишњи фестивал не би ни могао да буде одржан и надамо се да ћемо и у будућности имати њихову подршку, али и институција у Републици Српској.“

Она је истакла да је врло значајно да и даље наставе мисију школовања и развоја филмске публике, у свим срединама у Српској, што ће бити тема и сутрашње радионице.

Према ријечима Митрић-Штифанић, преко 500 филмова је било пријављено за селекцију, од чега је 35 филмова у званичном такмичарском програму у шест категорија: „У фокусу“, „Екс Ју у фокусу“, „ТВ у фокусу“, „Кратке приче“, „Кључ за филм“ и „Нови погледи“.

У Зворнику ће сутра бити настављен такмичарски програм, а биће одржан и Кидс фест, приказан играни филм за дјецу и породицу „Вучје бобице“ редитеља Сретена Јовановића, те организована Филмска школа Првог кадра са радионицом „Како се гледа филм: Мала школа филмског бонтона“ коју ће водити Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић. У 19:00 часова у Дому омладине у Зворнику биће проглашени побједници и уз вече награђених филмова  фестивал ће бити свечано затворен. Награде су Гран при „Стећак кнеза Павла Раденовића“ за најбољи филм фестивала, у селекцијама „Лик кнеза Павла Раденовића“ , а за најбољи документарни и кратки играни студентски филм Филмска клапа.

Спонзори Фестивала су Град Зворник и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Pin It on Pinterest

Share This