Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Промоција Зворника у Недељном поподневу Телевизије БН

Промоција Зворника у Недељном поподневу Телевизије БН

25.09.2022.

Зворник је био домаћин данашње емисије Недељно поподне БН телевизије које је уживо емитовано са платоа испред Основне школе „Свети Сава“.

Градоначелник Зоран Стевановић рекао je да је Зворник град у коме се живи живот, у коме живот постоји  а томе најбоље свједочи много дјеце од којих град врви, од оних најмањег узраста, предшколске, школске до омладине, а што потврђује да је Зворник добро мјесто за живљење.

„То је наша највећа побједа за све ове године. Градска управа и виши нивои власти све ове године проводимо програм пронаталитетне политике који је донесен прије 12 година, чинимо све да за сваку од генерација направимо довољно простора да расту, да од њих постају бољи људи него што смо ми и да овај град, поред тога што га доживљавају својим, даље дижу тамо гдје он реално припада.“

Први човјек Зворника истакао је да је, од како је он на челу града, у њему стабилна политичка ситуација.

„У Зворнику је до тада начелник општине мијењан након три или шест мјесеци, неко након једне године. Онда смо сви заједно схватили да то не води добру. Организовали смо се и  све ове године, практично, Зворник или није имао никакву опозицију или је она била умјерена, таман толико колико треба у смислу да је некад добро дошла критика да сте могли и боље нешто да урадите односно за оно што евентуално нисте урадили. Овдје се десила једна политичка стабилност и волео бих да је пренесемо и изван граница нашег града. Овдје се трудимо да сви заједно будемо бољи, да ширимо добро, да освајамо један по један пројекат који ће поправити статус нашег града и у окружењу, а, прије свега, поправити и квалитет живота наших суграђана.“

Градоначелник је нагласио, говорећи о пројектима, да су при крају радови на изградњи новог блока Болнице и реконструкцији старог блока, те да очекује да ће најкасније на прољеће ова здравствена установа бити спремна да пружи најквалитетнију здравствену услугу пацијентима из читаве регије.

„То је пројекат вриједан преко 35 милиона КМ који финансира Влада Републике Српске и то је допринело да је Зворник једно од највећих градилишта тренутно на овим просторима. Радимо и неколико водовода, а завршили смо прву фазу водовода Локањ-Пилица и тиме смо два најудаљенија села на простору града опскрбили градском водом. У другој фази обухватићемо и остале дијелове ова два насељена мјеста и  тиме би, практично, 75 посто нашег пројекта водоснабдијевања било завршено. Остаје нам још да реализујемо пројекат водовод Запад за који је завршена пројектна документација, а који ће обухватити мјесне заједнице Ораовац, Глумина, Китовнице, дио Грбаваца и Крижевића.“

Кад је ријеч о инвеститорима градоначелник је истакао да је у наш град стигла њемачка фирма ПАСС која је већ запослила око 40 радника, те да очекује да ће до прољећа бити запослено свих 300. „Градска управа са мном на челу учинила је све да они одаберу Зворник као своју пословну дестинацију како бисмо обезбиједили још радних мјеста за наше суграђане“

Градоначелник је додао да су направљени помаци у систему образовања два зворничка средњошколска центра који су се, у сарадњи са Градском управом, примакли привреди увођењем нових, дефицитарних занимања, а за средњошколце који су их уписали Град је обезбиједио финансирање превоза у потпуности.

Градоначелник је рекао и да је 16 година на челу Општине, односно Града Зворника, те да градски тим који испуњава своје обавезе не треба мијењати, али да се запошљавају и нови људи који у тиму дају допринос за добробит цијелог града.

„ У задње три године повукли смо преко 20 милиона КМ разних донаторских средстава за пројекте које су писали запослени у Градској управи  и то је велики допринос развоју наше средине.“

Напоменуо је да Град Зворник има добру сарадњу са бројним градовима и општинама, прије свега регије Бирач.

„Побратими смо са Сремском Митровицом, а добро сарађујемо и са градовима Београдом, Бањалуком, Источним Сарајевом, Требињем, као и са Малим Зворником са којим функционишемо као један град и поред административних граница. Успјели смо заједничким напорима да реконструишемо наш стари мост, а онда и да поправимо статус граничног прелаза који могу да прелазе сви грађани Србије и Републике Српске и БиХ, а до тада су могли само Зворничани и Малозворничани. Сарадњу имамо и са другим општинама, добро се познајемо и углавном се квалитетно допуњујемо и када смо у заједничким пројектима.“

Према градоначелниковим ријечима приоритет Града Зворника у наредном периоду је да се заједно са Владом Републике Српске направи обилазница око града.

„То нам је најважније, ушло се у пројектовање, имамо већ нека идејна рјешења, а најбоље би било да то буде скупа са брзом цестом Бијељина-Зворник. Очекујемо да ће Србија у наредне три године изградити брзу цесту од Шапца до Лознице и најважније је да Зворник инфраструктурно буде увезан са остатком региона. Након тога на ред ће доћи и ширење градског језгра, јер Зворник географски има мањак простора јер се налази између брда и ријеке Дрине. Један од приоритета јесте и да градску топлану увежемо са Фабриком глинице Бирач, односно Алумином, њихова велика количина топле воде могла би да грије град, а корисници би могли да имају најповољније цијене у окружењу, али то ће све доћи на ред чим се оконча стечајни поступак у овој фабрици.“   

На крају градоначелник је свима који су данас гледали Недељно поподне из Зворника пожелио да заједно ширимо позитивну енергију, љубав и поштовање.

Од 15.00 до 18:45 часова у емисији Недељно поподне из Зворника представљене су и суграђанке са својим производима у оквиру Базара, говорило се о слави зворничког храма, те о старој зворничкој цркви која следеће године слави 200 година постојања, као и о хуманитарној вечери Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“, кајак и кану младим спортистима, успјешном раду зворничких планинара, о монографији СШЦ „Петар Кочић“ и гастро кутку, ученицима ОМШ „Војин Комадина“.

О току радова на највећем пројекту који се реализује у Зворнику – изградњи новог блока Болнице и реконструкцији постојећег – причао је директор Иван Поповић, а о свом раду и успјеху говорио је свјетски првак у кик боксу Никола Дробњак.

Срђан Ешпек је представио школицу спорта, о атлетичару Борисаву Писићу говорио је Милош Стојановић, а из своје куће путујуће Недељко Босиочић. Директор ТОГЗ-а Ивана Ђокић Милановић причала је о туристичким потенцијалима града и студијској посјети грчких студената.

Ријечи је било и о кући за одмор „Зелињски видиковац“, као и о туризму кроз умјетност са Сликарском радионицом „Палета“. У забавном дијелу учествовали су  Сара Рељић, Тајм аут бенд (Time out bend), Вања Лакатош и Љубиша Васиљевић.

Pin It on Pinterest

Share This