Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Пројекат „е-беба“ олакшава процедуру пријаве рођења дјетета
Пројекат „е-беба“ олакшава процедуру пријаве рођења дјетета

У матичној служби Града Зворника од почетка реализације пројекта „е-беба“ до 31. августа у матичну књигу рођених на основу електронске пријаве која се попуњава у зворничкој Болници уписане су 34 бебе. Након тога родитељима из Градске управе Зворник, бесплатно, на кућну адресу међу првим документима које добијају за њихово новорођенче, стижу и увјерење о држављанству и родни лист.

Матична служба Града Зворника почела је да спроводи пројекат 4. августа, након што су матичари претходно прошли обуку за рад у овом систему.

Пројекат „е-беба“ олакшава родитељима процедуру пријаве новорођенчета, јер се цјелокупан процес покреће и завршава у породилишту, након чега здравствена установа пријаву о рођењу потписану од стране овлаштеног лица здравствене установе, доставља надлежној матичној служби у папирном и електронском облику. Пријава о рођењу дјетета је јавна исправа на основу које се врши упис чињенице рођења дјетета у матичну књигу рођених.

Уколико родитељи дјетета нису вјенчани или су један или оба родитеља држављани Федерације БИХ, после поруке коју добију путем СМС преко система „е-беба“, дужни су да дођу у матичну службу. 

У случају када новорођенчету није одређено лично име у процес се укључује Центар за социјални рад.

Јединствени матични број за новорођенче од раније одређује се електронски у надлежној Полицијској управи.

Носилац пројекта је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.