Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Проглашењем најбољих филмова завршен 16. Први кадар

Проглашењем најбољих филмова завршен 16. Први кадар

23.12.2022.

У Зворнику је вечерас проглашењем побједника и додјелом награда завршен 16. Међународни филмски фестивал „Први кадар“ који је отворен 21. децембра у Источном Сарајеву, а настављен 22. и 23. децембра у Зворнику.  

Жири који су чинили предсједник Драган Елчић и чланови Срђан Савић и Хаџи-Александар Ђуровић, додијелили су Гран при Стећак кнеза Павла Раденовића филму Нонсема, редитељке Етне Езбек из Турске.  У образложењу најбољег филма фестивала наведено је да је у ријеч о филмски упечатљивом и потресном сведочанству о људској нетрпљивости и њеним трагичним последицама по једну обичну патријархалну породицу.

Капија Зворника за најбољу режију додијељена је равноправно филмовима Прилагођени, редитеља Дејана Петровића из Србије и „Ен инвитејшн“ (Аn invitation), редитеља Јанга Танга из Кине.

За најбољи кратки играни филм у селекцији „Кратке приче” проглашен је филм Тramway, редитеља Бартоша Реца из Пољске, а за најбољи документарни филм у селекцији „У фокусу” филм „Дисање“ (Бреатхинг), редитељке Марие Ракове из Украине. Најбољи документарни филм у селекцији „Еx Ју у фокусу” по одлуци жирија је филм Резница редитеља Давора Маринковића, а у селекцији „ТВ у фокусу” филм „Љубави заувек“, редитеља Жељка Мирковића из Србије. Најбољи филмови у овим селекцијама награђени су Печатом кнеза Павла Раденовића.

Филмска клапа за најбољи студентски документарни филм у селекцији „Нови погледи” додијељена је филму Пролеће, србијанског редитеља Виктора Хорвата, а за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији „Кључ за филм“ равноправно филмовима Слобода, редитеља Мирослава Савића и Чекај ме овде, редитеља Алексе Борковића, оба из Србије.

Додијељене су и двије специјалне награде „25. Фрејм“  и то филмовима Глигорићева Мар Дел Плата – краљевска индијска варијанта, редитеља Огњена Ракчевића из Србије и Draught, редитеља Вестона Тереја из САД-а.

Савет Фестивала додијелио је Специјално признање филму Сара, редитеља Слободана Тинтора из  Републике Српске.

Елчић је рекао да је овогодишњи Филмски фестивал „Први кадар“ био на импресивном нивоу.

„Када имамо филмове који су обишли свјетске фестивале и дошли на „Први кадар“ то је знак једног великог респекта који постоји према овом фестивалу“ – истакао је Елчић и нагласио да је овај фестивал постао озбиљна прича не само за овај регион него далеко шире.

Према његовим ријечима, жири је имао једногласне углове посматрања за сва филмска остварења и  награде су отишле у праве руке. 

Спонзори Фестивала су Град Зворник, те општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и град Источно Сарајево.

Pin It on Pinterest

Share This