Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ који се у Зворнику одржава трећу годину заредом синоћ је свечано отворен премијерним приказивањем  играног филма Дарка Бајића„Име народа“.

Претходно је у Дому омладине градоначелник Зворника Зоран Стевановић поручио да иако влада пандемија вируса корона и иако смо три дана пред локалне изборе, у Зворнику се одвијају културна дешавања, због чега је посебно задовољан.

„Усред смо пандемије, три дана пред изборе, а ми се бавимо културом што је један посебан куриозитет за наше прсторе и ја сам срећан због тога. Драго ми је да смо и ове године угостили културне раднике који су постали наши пријатељи, а задовољство је и што ће по први пут бити употребљена нова, савремена опрема за пројекцију филма за коју је Градска управа издвојила средства. Жеља нам је, уз наравно поштовање свих епидемиолошких мјера да не заборавимо на културу и овај дивни фестивал и да одржимо ту лепу традицију упркос свим околностима у нашем граду и нашем окружењу. Хвала овим дивним људима што су овдје са нама вечерас, култура, филм и ово што они раде је нешто без чега се не може замислити живот – рекао  је градоначелник на синоћњој конференцији за медије.

Дугогодишњи сарадник фестивала проф. Драган Елчић који је ове године предсједник жирија Фестивала истакао је задовољство што је поново у Зворнику, у граду који осјећа као свој. Он је синоћ у име Академије умјетности Београд чији је декан примио Лик кнеза Павла за развој и унапређење кинематографије у региону и поводом 25 година рада Академије.

„Био сам у посебном стању ишчекивања да ли ће људи који воде фестивал успјети истрајати до краја да га одрже у пуном формату, уживо у односу на све друге у региону гдје готово нема услова за тако нешто. Због тога сам посебно срећан, а са друге стране захвалан сам Фестивалу који је додијелио највеће признање Академији умјетности и захваљујем се у име Академије и свих запослених, то је велика ствар и велика част. Што се тиче саме функције предсједника жирија,  то је увијек незахвално и никада нисам волио да будем ни селектор, члан жирија, предсједник, јер сам и сам аутор. Али сам са задовољством, морам то истаћи, ево по 14 пут, од почетка на Фестивалу, одгледао сам толико радова заједно са цијелим тимом. Мислим да је овај фестивал у овом тренутку најјачи у регији по квалитету и по самој селекцији. Нама је онда лакши задатак кад је у питању сам жири јер је селектовање великог броја филмова свођење квантитета на квалитет и то је слатка страна те приче коју имамо као чланови жирија – нагласио је Елчић који је додао да ће захваљујући набављеној опреми Зворничани имати прилику да гледају филмове у пуном сјају што се тиче слике и звука, те да су врло ријетки градови у Републици Српској да имају услове које сада има Зворник.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да јој је  посебна част што се у Зворнику наставља традиција чак и у најтежим околностима за културу и умјетност.

„Мислим да је то врло значајно, не само у повезивању градова, него и у развоју филмске публике и у развоју кинематографије у Републици Српској. Захваљујући градоначелнику без кога овог фестивала овдје сигурно не би било, и Градској управи, Зворник заиста постаје прави филмски град, а са новом технологијом у Дому омладине публика ће имати прилику да види филмове као и у великим биоскопима.“

Програм Фестивала почео је јуче са филмском школом „Првог кадра“ – онлајн „Историја филма са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму“, предавача др Јелене Раденовић. Предавању су присуствовали средњошколци из Зворника. Уз поштовање свих прописаних мјера зворничка публика је синоћ имала  прилику да види и прије београдске премијере играни филм Дарка Бајића „Име народа“.

Митрић-Штифанић је додала да се данас филмска школа наставља са радионицом анимираног филма и он-лајн мастерклас предавањима, али и такмичарским програмом фестивала.

„И ове године нисмо заборавили најмлађе, ту је дјечији филмски програм „Кидс Фест“, али и промоција врло значајног издања из области филма, књиге „Пишчево путовање“ – митска структура за писце, Кристофера Воглера, у издању Филмског центра Србије. У 19:00 часова вечерас биће приказан документарни филм „Путовање“ аутора Александре Митрић Штифанић.

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ одржава се од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом „Фестивал без маске!“, а у трци за Гран-при „Стећак кнеза Павла“ такмичиће се 30 филмских остварења.

Pin It on Pinterest

Share This