Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Представници грчког града Драма у посјети Зворнику
Представници грчког града Драма у посјети Зворнику

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић разговарао је данас са градоначелником грчког града Драме Мамсакосом Христодулосом који са сарадницима борави у тродневној посјети Зворнику у оквиру припрема за братимљење Зворника и Драме, а у организацији Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Представништва Републике Српске у Грчкој.

Христодулос је рекао да се осјећа прелијепо у Зворнику, а разлог томе је што су, како је рекао, Грци и Срби пријатељски народи које повезују јаке историјске, културне и религијске везе.

„Оно о чему смо разговарали јесте да започнемо сарадњу у сфери културе и економије. Ми ћемо се током нашег боравка састати и са привредницима града Зворника како бисмо договорили будућу сарадњу и са привредницима  из града Драма. Верујемо у нашу сарадњу, верујемо да ћемо кроз једну европску идеју сарадње локалних заједница помоћи, не само нашим градовима, него и државама.“

Захваливши се на топлој добродошлици он је додао да им је жеља да кроз овај вид сарадње који започињу са Градом Зворником и градоначелником Стевановићем приближе и наша два народа.

„Наши народи су били увијек један поред других у најтежим временима. У току рата на овим просторима 20.000 дјеце било је угошћено у Грчкој, а велики број дјеце је био и у граду Драми. Започињемо и настављамо једно искрено пријатељство између наша два народа, наша два града и верујем да нам будућност припада.“

Градоначелник је рекао да је данашњи сусрет почетак сарадње два града Зворника и Драме, односно наставак вјековне сарадње и добрих односа наша два народа.

„Они имају огромно искуство, наиме, Драма је један од градова у Европи који је повукао највеће износе средстава из фондова Европске уније пишући пројекте, а то је само на последњем пројектном циклусу преко 35 милиона евра. Ово је сјајан почетак једне сарадње гдје ми треба да скупимо што више тих искустава како бисмо стали у ред, прије свега, пред приступне фондове, а онда да, када БиХ једног дана буде дио велике европске породице, будемо спремни и за тај корак.“ Градоначелник Стевановић је најавио да ће до краја године једна привредна делегација посјетити Драму са циљем  размјене искустава, а такође и представници Градске управе Зворник.

„Хвала им још једном на посјети и драго нам је да се осјећају пријатно у нашем граду.  Ми ћемо данас и сутра кроз неколико радних састанака наставити да се дружимо и размјењујемо искуства прије свега на плану израде пројеката за финансирање међународне сарадње односно за приступ предприступним европским фондовима.“

У делегацији која је данас посјетила и неке догађаје у оквиру Зворничког љета, били су и Јелена Јовановић, шеф Представништва Републике Српске у Републици Грчкој, Калиникидис Елефтериос, помоћник градоначелника Драме за културу и Ангелидис Павлос, савјетник.