Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, боравећи у Зворнику, заједно са градоначелником Зораном Стевановићем посјетитила зворнички пункт за вакцинацију.

Она је изразила задовољство што је он успјешно организован и захвалила се Градској управи и градоначелнику који су омогућили да се процес вакцинације одвија неометано, као и да се не угрожавају одређене активности у самом Дому здравља.

„Све за похвалу, људи су овдје спремни, предано раде, има свих врста вакцина, могу да се бирају, може да се дође без заказаног термина. Широм Републике Српске је омогућено свим нашим грађанима да приме вакцину. Разумем и бригу наших здравствених радника који с правом нису задовољни одзивом на вакцинацију и разумем њихове апеле и желим да им се прикључим. Разумијемо да је једино право средство да се заштитимо од обољевања вакцина. Разумем да постоје и они који имају отпор према томе  упућујем ид да се, можда, боље информишу, али не можемо никога присилити да прими вакцину. Остаје нам да апелујемо и вјерујем да ће наши грађани постепено схватити да је ово једна ситуација која ће сигурно трајати неко дуже вријеме, као и да је једини начин да се одупремо, сви заједно, и да заштитимо наш здравствени систем, нашу привреду, наше породице, комплетно окружење, управо да се вакцинишемо и да се придржавамо свих прописаних мјера.“

Предсједница се захвалила и Влади Републике Српске и републичким институцијама, јер су уложена огромна средства, прво да се направи нова организација у здравственом сектору усљед вируса короне, као и на подршци и огромном новцу који је уложен на очување привреде и радних мјеста.

„Још једном захвалност свим нашим здравственим радницима, они су заиста предано радили, уз све своје свакодневне тешке и одговорне послове које су и онако имали и мимо короне, морали су улагати додатне напоре у име свих нас и за све нас. Мислим да је вријеме да се и сви ми сада својом одговорношћу захвалимо тим људима и да их у наредном периоду поштедимо тог тешког додатног оптерећујућег рада, а то можемо урадити и кроз вакцинисање.“

Градоначелник је рекао да се у Градској управи труде да увек буду спремни за сваку нову ситуацију.

„Били смо спремни и кад је вакцинација, нешто раније него код нас кренула у Србији и значајан број наших суграђана, нарочито из ризичних категорија, је примио вакцину управо тамо. Нисам ни сам задовољан колико се људи овдје вакцинише, много већа бука је била хоће ли бити вакцина и дајте вакцине, а сада када су ту и када, практично, без заказивања можете доћи да је примите, имамо проблем да је мали број наших суграђана који се одазвао и одазива на наше позиве. Подаци ХЕС-а нашег Дома здравља и подаци из Ковид одјељења наше Болнице су нешто што нас упућује на озбиљан опрез, на придржавње мјера и на озбиљан приступ вакцинацији свима онима који то до сада нису учинили. Вријеме ће показати да ћемо се ми на крају изборити и са короном, да ће и то проћи, али није исто колико ће људи бити болесно, колико ће одсуствовати са посла, колико ће и како трајати настава. Из тог разлога позив свима онима који то до сада нису урадили да се у што краћем року вакцинишу јер само тако ће град Зворник, Република Српска и регија читава проћи без озбиљних повреда здравственог система ову пошаст која се зове корона.“

Др Цвијета Остојић Васић, начелница ХЕС-а Дома здравља, поручила  је да у Зворнику има довољно свих вакцина, да су врата вакцинационог пункта отворена сваког радног дана, као и суботом од 09:00 до 15:00 часова, да ни за једну нема листе чекања, као и да се зинтересовани суграђани могу пријавити и већ за 2-3 дана биће позвани да се вакцинишу.

„Што се тиче одзива очекујем да буде много већи. Сада је мало неповољна епидемиолошка ситуација, ја очекујем да можда буде и гора и дивно би било да наше становништво искористи ово неко затишје, да  омасовимо овај процес и да што већи број дође да се вакцинише, да се припремимо за евентуално већи удар кад је у питању ковид, јер ми од почетка августа па до данас већ имамо благо погоршање епидемиолошке ситуације.“

Она је додала да је стално отворен позив за становништво које је вакцинисано у Србији да донесу потврду у породичну медицини да би се видео прави број вакцинисаних и да не будемо град који има јако низак обухват, што по њеном мишљењу не осликава стварно стање, а то је да имамо много већи број који је вакцинисан.

Васић Остојић је рекла да је у зворничком пункту до сада дато око 5.200 доза, од чега је 4.800 комплет вакцинисано, а остало је прва доза.

Pin It on Pinterest

Share This