Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Поводом Дана Републике Српске у Зворнику положени вијенци на Централно спомен обиљежје

Поводом Дана Републике Српске у Зворнику положени вијенци на Централно спомен обиљежје

09.01.2023.

Република Српска 09. јануара 2023. године слави 31. рођендан и тим поводом су делегације Градске управе града Зворника, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске управе Зворника, одборника Скупштине града и посланика Народне скупштине Републике Српске положили вијенце на централни споменик у Зворнику.

„Данас, поводом Дана Републике Српске окупили смо се испред централног спомен обиљежја у Зворнику, прије свега да се присјетимо оних који су дали своје животе за Републику Српску и у њу уградили оно што је навредније. Обавеза свих нас и наших покољења јесте прије свега да волимо Републику Српску, да је чувамо и јачамо како би она била прије свега вјечна категорија. А да би је јачали, сви нивои власти морају радити на условима у којима ће се развијати економија, поспјешило предузетништво и привредни развој јер само то је предуслов да народ на овим просторима остане и опстане. Надам се да ћемо следеће године за 09. јануар моћи да кажемо да је Република Српска макар мало јача него што је била за 09. јануар ове године,“ истакао је Бојан Ивановић, замјеник градоначелника Зворника.

Република Српска је настала 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Свој први Устав Република Српска је добила 28. фебруара 1992. године. Полагањем вијенаца на Споменик за 1.080 бораца, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у Зворнику одата је почаст онима који су своје животе уградили у темеље Српске

Миливоје Тодоровић, предсједник Градске борачке организације рекао је да се Дан Републике Српске слави с поносом.

„Некима смета што славимо данашњи дан, њима смета Република Српска, али ми се на то не обазиремо. Поносни смо на овај празник и надамо се даће и наша покољења да наставе да га обиљежавају. Положај бораца у Српској није најбољи, али ћемо се трудити да га побољшамо у наредном периоду, онолико колико је у нашој моћи. Јер нисмо у потпуности задовољни,“ рекао је Тодоровић.

Организациони одбор за обиљежавање Дана Републике Српске организује Свечани дефиле у Источном Сарајеву на коме ће присуствовати представници из Зворника, док ће у организацији удружења грађана „Зворник у покрету“ на платоу испред Народне библиотеке у Зворнику бити организован свечан програм обиљежавања Дана Републике Српске.

Pin It on Pinterest

Share This