Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

19.06.2020. године

У присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића и градоначелника Зворника Зорана Стевановића данас су у Зворнику министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, директор Болнице Иван Поповић и директор „Еникон-градње“ д.о.о. Мирослав Лазаревић потписали Споразум о обезбјеђењу дијела финансијских средстава и начину финансирања Пројекта „Изградња и опремање новог објекта, реконструкција, адаптација и опремање постојећег објекта ЈЗУ „Болница“.

Поповић и Лазаревић потписали су и Уговор о изградњи и опремању новог објекта, реконструкцији, адаптацији и опремању постојећег објекта ЈЗУ „Болница“. Укупна вриједност пројекта је 29 милиона КМ од чега је учешће Владе Републике Српске око 27 милиона КМ, Владе Републике Србије 1.500.000 КМ и Града Зворника око 600.000 КМ.

Премијер је истакао да је овај пројекат значајан за град Зворник, читаву регију и Владу Републике Српске, нагласивши да је појединачно највећи који се у овој регији реализује од рођења Републике Српске.

„Седам локалних заједница на преко 2.000 квадратних километара са 120.000 становника заслужују да имају бољу медицинску његу него до сада, да имају боље услове, веће капацитете, јер болница са својих 208 кревета није могла да задовољи све те потребе. Ово што ће се овдје радити Болницу Зворник ће сврстати у ред са свим осталим болницама у Српској које је постојећа власт у задњих 10 и више година градила. У том временском периоду ми смо у наш здравствени сектор, градњу и опремање објеката и све што је потребно, уложили скоро милијарду КМ.“

Истакавши да Зворник и регија Бирач заслужују један овакав објекат, Вишковић се захвалио Граду и градоначелнику Стевановићу за помоћ у рјешавању имовинско-правних односа.

Министар Шеранић је поручио да је доградња, реконструкција и опремање зворничке Болнице врло важно за здравствени систем Републике Српске.

„Овај пројекат је припреман у складу са оним о чему смо говорили уназад годину дана када је ријеч о развоју наших регионалних болница, прије свега са јаким развојем једног ургентног блока за хитне случајеве које требамо збрињавати, развојем поликлиничког дијела како би пацијенти који требају дијагностичке претраге или консултативну заштиту могли на вријеме и адекватно да је добију и развојем хируршког ендоскопског блока који ће омогућити да пацијенти квалитетно и брзо добију услугу. Овај пројекат показује и синхронизовано дјеловање републичких власти и власти у локалној самоуправи гдје смо без икаквих проблема, кроз заједнички договор, врло брзо рјешавали сва питања, омогућили да се издају све дозволе и да пројекат адекватно крене у реализацију.“

Градоначелник се захвалио свим инстанцама власти у Републици Српској, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу на реализацији пројекта који је потребан овом крају и који ће ријешити много проблема.

„Уз радове и опремање ради се и на кадровском подизању и ја очекујем да ће ово бити заиста један регионални здравствени центар који ће служити на добро свим грађанима Зворника и регије. Градска управа је своје учешће дала, између осталог, кроз расељавање једног стамбеног објекта како би се обезбиједио простор за доградњу новог блока и радује нас да ће реализација овако значајног пројекта врло брзо почети.“

Поповић је оцијенио да је потписивање Споразума и уговора велики дан за грађане Зворника, регије Бирач и све запослене у Болници.

Он је напоменуо да ће за медицинску и немедицинску опрему бити издвојено 19 милиона КМ, а за грађевинске радове који поред градње новог блока, рекоснтрукције и адаптације постојећег, предвиђају и изградњу паркинг галерије, као и уређење простора око Болнице, око 10 милиона КМ.

„Еникон-градња“ д.о.о. Зворник носилац је конзорцијума од шест фирми који ће изводити радове. Рок за завршетак изградње и опремања новог блока је 20 мјесеци, а за реконструкцију постојећег блока 10 мјесеци.

Pin It on Pinterest

Share This