Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Потписан уговор за регулацију ријеке Хоче

Потписан уговор за регулацију ријеке Хоче

07.02.2023.

У просторијама Вода Српске у Бањалуци данас је потписан уговор за регулацију ријеке Хоче у насељу Терминал  на подручју Зворника вриједан 2.355.872 КМ без ПДВ-а.

Према ријечима замјеника градоначелника Зворника Бојана Ивановића ради се о веома важном пројекту чија ће реализација допринети побољшању услова за живот становништва у том дијелу Каракаја. Он је подсјетио да је ријека Хоча правила велику штету током поплава 2010. и 2014. године, а  нажалост, и у јануару ове године.

„Ријеч је о регулацији корита у дужини од 1.110 метара односно од ушћа у ријеку Дрину до магистралног пута Зворник-Бијељина. На тај начин заштитићемо око 50 домаћинстава у насељу Терминал тако да ће бити безбједнији и мирнији кад је ријеч о поплавама. За нас је јако битан и пројекат изградње обалоутврде ријеке Дрине са друге стране насеља Терминал. Прије неколико дана посјетио нас је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, разговарали смо и о том пројекту, он нам је обећао помоћ и не сумњам да ћемо веома брзо приступити и његовој  реализацији. Ријеч је о радовима у дужини од око 2.100 метара, а да би заштитили насеље Терминал потребна је изградња око 600 метара обалоутврде ријеке Дрине.“

Замјеник градоначелника је рекао и да на ријеци Хочи узводно од магистралног пута има дионица које се морају ријешити, те да и у том појасу има око 50 кућа, као и привредних објеката и образовних установа.

Поред уговора за регулацију корита ријеке Хоче данас су у Бањалуци између Вода Српске и извођача радова изабраних у тендерској процедури потписивани и други уговори о реализацији мјера заштите од поплава за шта је Влада Српске из кредита Европске инвестиционе банке обезбиједила 19 милиона евра као наставак пројекта управљања ризицима од поплава у Српској.

Pin It on Pinterest

Share This