Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Постројење за термички третман опасног отпада неће бити грађено у Каракају

Постројење за термички третман опасног отпада неће бити грађено у Каракају

11.08.2020.

11.08.2020. године

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију одбило је захтјев фирме „Медик отп“ (MEDIC OTP) за издавање рјешења о одобравању Студије утицаја на животну средину за пројекат постројења за термички третман опасног отпада у Каракају.

Министарство је одбило захтјев као неоснован уз констатацију да не постоји основ за вођење даљег поступка процјене. У рјешењу је наведено да је потребно преиспитати оправданост изградње пројекта који је представљен са доста непотпуним и непоузданим подацима, извршити адекватан одабир локације у складу са технолошким пројектом уз сагледавање свих могућих негативних утицаја предложеног пројекта на елементе и факторе животне средине, а посебно на здравље околног становништа и на здравље најмлађе популације у оближњем вртићу и школи. Такође, потребно је пројекат усагласити са интересима Града Зворника и локалног становништва, наведено је у образложењу Рјешења.

У законском року мишљења на Нацрт Студије доставили су Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство просвјете и културе, Град Зворник који је спровео и анкету, те мјесне заједнице Јардан и Улице, Центар за животну средину, као и грађани.

Надлежно одјељење Града Зворника, између осталог, сматра да Студија не садржи детаљно и јасно прецизиране мјере које се односе на третман опасног течног отпада који настаје прочишћавањем димних гасова, третман пепела као коначног продукта сагоријевања, начин мјерења загађујућих материја у ваздуху и није јасно на коју врсту отпада се студија односи.

„Недопустиво је да се овакав пројекат реализује на траженој локацији окруженој вртићем, школом, домаћинствима, привредним субјектима, бензинским пумпама, јер представља велику опасност по здравље људи нарушавањем квалитета ваздуха, воде и земљишта, мишљење је надлежног одјељења које је достављено Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Свих 100 становника Каракаја обухваћених анкетом коју је спровела Градска управа Зворник  били су против изградње постројења за термички третман опасног отпада у њиховој мјесној заједници.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић поздравио је одлуку нагласивши да је очекивао да буде оваква.

„Ми подржавамо изградњу привредних субјеката, постројења и свега онога гдје ће бити обезбјеђена радна мјеста за наше суграђане, али увијек ћемо бити против изградње великих загађивача, нарочито у густо насељеним мјестима. Њима ту није мјесто и ми смо ту могућност одмах одбацили, а против изградње су били и грађани који су чак писали петицију, мјесне заједнице, удружења. И на крају и стручним мишљењима министарстава није подржана таква идеја.“

Подсјећамо, Јавни увид у Нацрт Студије утицаја на животну средину за пројекат постројења за термички третман опасног отпада у Каракају био је од 31. јануара до 31. марта, а јавна расправа одржана је 17. фебруара.

Pin It on Pinterest

Share This