Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Полагањем вијенаца у Зворнику обиљежен Дан Републике Српске

Полагањем вијенаца у Зворнику обиљежен Дан Републике Српске

08.01.2024.

Полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје и одавање почасти за 1.080 бораца, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у Зворнику данас је обиљежен још један рођендан Републике Српске.

„Прије свега обавеза свих нас јесте да се данас, на овај дан, окупимо и одамо почаст свима онима који су дали свој живот и уградили га у темеље Републике Српске. Такође, обавеза свих нас и наших покољења јесте да Републику Српску чувамо, а да бисмо је чували морамо је прије свега јачати, економски, привредно. Овај дан треба да нас подсјети да смо сви ми дио једне велике породице, породице Републике Српске. Ову прилику користим свима да се захвалим, који раде на томе да би  Српска била јача, сигурнија, постојанија,“ рекао је Бојан Ивановић, градоначелник Зворника.

Република Српска овог 9. јануара слави 32 године постојања. Настала 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ.

Миливоје Марковић председник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила истакао је да је дужност свих нас да обиљежимо овако значајан датум као што је Дан Републике Српске.

„Ствараоци Републике Српске су наши најмилији, који су за њу дали своје животе. Овдје смо дошли са највећим поносом и тако ће бити за вијек вијекова, без обзира на све притиске са стране,“ истакао је Марковић.

Свој први Устав Република Српска је добила 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ. Миливоје Тодоровић, председник Градске борачке организације у Зворнику поручио је да су борци темељ Републике Српске и зато не смијемо заборавити њихову жртву.

„С поносом излазимо и обиљежавамо Дан Републике Српске. Уједно апелујемо на релевантне институције и органе, те политичке представнике у Републици Српској да се не дозволе урушавање Републике Српске и да подрже и заштите борце и борачку организацију у процесима који се против њих воде,“ додао је Тодоровић.

Драгислав Мијановић, председник Градске организације ратних-војних инвалида поручио је да не смијемо дозволити урушавање институција Републике Српске и да се с поносом наставља обиљежавање 9. јануара.

Вијенце на централно спомен обиљежје положиле су делегације Градске управе града Зворника, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске управе Зворник, те народни посланици из Зворника и одборници Скупштине града Зворника.

Република Српска још трага за 1.646 лица са списка несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату, док је у Зворнику у овом рату погинуло 1.080 бораца.

Pin It on Pinterest

Share This