Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Полагањем вијенаца обиљежено сјећање на страдале Јевреје

Полагањем вијенаца обиљежено сјећање на страдале Јевреје

29.05.2023.

Представници јеврејске заједнице и града Зворника су поменом и полагањем вијенца на јеврејском гробљу у Зворнику обиљежили 28. мај – Дан сјећања на страдање зворничких Јевреја у Другом свјетском рату. Помен, којем су присуствовали градоначелник града Зворника Бојан Ивановић и зворнички свештеник Видоје Лукић, служио је секретар Јеврејске општине Добој Дарио Атијас.

Предсједник јеврејске општине Добој Данијел Атијас рекао је да су се представници јеврејске заједнице окупили да одрже помен и сјећање на јевреје који су некад живјели у Зворнику, а нажалост, страдали у холокаусту у Другом свјетском рату. Атијас је подсјетио да су Јевреји Зворника овдје живјели од 1845. године и додао да се доласком Аустроугарске на ове просторе број Јевреја повећавао.

„Према попису из 1910. године, види се да је у Зворнику од 732 куће и 3.688 становника било 148 Јевреја“, рекао је Атијас и нагласио да је због свог географског положаја Зворник за Јевреје био „обећана земља“, пошто се налазио између Београда и Сарајева па су зворнички Јевреји одржавали везе са Јеврејима из ових градова.

Истичући да су се Јевреји тог времена бавили разним занатима, трговином и угоститељством, Атијас је рекао да су тако дали свој пуни доприност развоју школства, културе и спорта у Зворнику.

„Али, у мају 1942. године усташе су покупиле и у камионе угурале мушкарце, жене и дјецу и предали их Нијемцима у Шапцу, да би на Бањици код Београда сви били стрељани од 19. до 28. маја“, рекао је Атијас.

Према његовим ријечима, као успомена на зворничке Јевреје остале су куће Беле Фишера, Ханоја Нахмана, Аврама Барарона, Јеврејско гробље, као и друге грађевине. Атијас се захвалио грађанима Зворника, градоначелнику Ивановићу, Српској православној цркви, Синдикату пензионера Зворника који су дали допринос да се Јеврејско гробље редовно одржава.

Pin It on Pinterest

Share This