Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Покупљен отпад са површине Зворничког језера

Покупљен отпад са површине Зворничког језера

31.10.2023.

У октобру је на Зворничком језеру боравио брод, који је чистио језеро од отпада. Пројекат вриједан 220 хиљада америчких долара реализују ротари клубови из Бијељине, Лознице и Висбадена, а Град Зворник финансирао је одвоз и одлагање прикупљеног отпада.  Градоначелник Зворника Бојан Ивановић захвалио се свим учесницима  пројекта.

„Велика захвалност нашим пријатељима из ротари клубова из Бијељине, Лознице и Висбадена што данас пријатељи из Њемачке чисте наше Зворничко језеро, језеро које је бисер града Зворника и једна велика шанса за развој туризма код нас. Након овог остаје наша обавеза да радимо на јачању свијести грађана о управљању отпадом и заштити животне средине. Чисто животно окружење је веома битан сегмент у модерном живљењу, јер то је нешто што остављамо сутра нашим покољењима,“ рекао је градоначелник Ивановић.

Екипа са бродом чистила је језеро и у августу ове године, а укупно је прикупљено око 30.000 kg отпада, од чега је највише било дрвета, вртног отпада, стакла и пластике.  

„У Зворнику, односно у Босни и Херцеговини имамо овај пројекат који је заједнички пројекат ротари клубова из Бијељине, Лознице и Висбадена у Њемачкој, чији смо ми дио. Наш циљ је да са нашим бродом прикупљамо сав отпад, од пластичног до оног вртног, који се налази на Зворничком језеру и да га послије тога лагерујемо на депонији,“ истакла је Сабине Шрундер из њемачке компаније Евервејв.

У наредне три године брод ће чистити отпад на ријеци Дрини у Републици Српској и Србији. Пројекат се реализује са циљем смањења загађења Дрине и њених више од стотину притока и језера првенствено пластичним отпадом, али и образовања младих и промоције понашања које штити животну средину.

Pin It on Pinterest

Share This