Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Данас је у Зворнику одржан састанак и уводни семинар у пројекту „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“ у оквиру којег се реализује прва мобилна апликација под називом „Грађанска патрола“.

Градоначелник Зоран Стевановић истакао је да је задовољан што ће наш град добити један овакав пројекат додавши да је то истовремено и један озбиљан задатак пред Градском управом.

„Јер, када заживе грађанске патроле морамо ојачати наше комуналне службе да на пријаве суграђана реагују адекватно и у неком разумном року. Циљ је сваког уређеног друштва, сваке локалне заједнице да направи што једноставнију комуникацију са онима који су у датом моменту незадовољни нечијом или неком услугом или су примјетили неки проблем, али је суштина да се направи што боља комуникација и истовремено да надлежни што брже одговоре на сугестије и пријаве суграђана. Тако ћемо постићи да живот у нашем граду за једну степеницу буде квалитетнији.“   

Пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“ уз финансијску подршку Њемачког савезног министарства за економску сарадњу и развој реализују Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ), компаније Ланако (Lanaco) и ДиВиСи солушнс (DVC Solutions)  и удружење највећих компанија информационих технологија у БиХ „Бит Алијанса“.

Харис Палалија из Бит Алијанса истакао је да је фокус пројекта на грађанима и на томе да им се олакша комуникација према Градској управи.

„Кроз пројекат желимо да оснажимо пет локалних самоуправа у БиХ да појачају своје капацитете и да кориштењем концепта „паметних градова“ унаприједе услуге које пружају својим грађанима. Овдје је данас одржан почетни састанак након ситуационе анализе коју смо раније урадили, као и тренинг за представнике Градске управе и драго нам је да је Зворник један од пет градова у БиХ који ће први имати акциони план за развој овог концепта.“

Софтверска фирма ДиВиСи Солушнс из Бањалуке израдила је мобилну апликацију „Грађанска патрола“ са којом учествују у пројекту Паметни градови. Њен представник Бранко Васиљевић рекао је да ова апликација омогућава грађанима да на веома брз, стабилан, модеран и ефикасан начин пријављују различите проблеме у својој заједници надлежним институцијама.

„Грађани ће моћи да преузму апликацију са гугл продавнице те да начине фотографију или сниме видео када детектују проблем у својој околини и да пријаву пошаљу путем мобилног телефона.  На другој страни службеници приступају веб апликацији у којој примају пријаве и на основу њих могу да одреагују, што је бенефит и за једну и за другу страну.“

Pin It on Pinterest

Share This