Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Почела испорука материјала за изградњу канализационе мреже на Брањеву
Почела испорука материјала за изградњу канализационе мреже на Брањеву
4 нов, 2020

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић састао се данас са Властимилом Јаношем, представником компаније „Прескан“ из Чешке чија опрема ће бити кориштена за изградњу  канализационе мреже у Брањеву.

Градоначелник је саопштио да је Град Зворник потписао Меморандум о разумијевању са Чешком развојном агенцијом у јуну ове године  за реализацију пројекта „Побољшање управљања отпадним водама у насељу Брањево“, а да се на њему радило годину и по.  

„Градска управа заједно са Владом Републике Чешке у оквиру овог пројекта завршава канализациону мрежу на Брањеву, а пројекат ће комплетно бити готов у љето 2022. године када бисмо добили и фабрику за пречишћавање отпадних вода. Сав потребан материјал за канализациону мрежу, пројекат и пречистач обезбјеђује Влада Републике Чешке. На тендеру у Чешкој посао  за испоруку опреме за изградњу остатка канализационе мреже добила је компанија „Прескан“. Након завршетка пројекта канализационог цјевовода долази на ред и фабрика за пречишћавање вода. У Чешкој је расписан тендер и у току је избор извођача за израду пројекта пречистача отпадних вода, а потом ће се приступити тендеру за избор најповољнијег извођача и конструктора фабрике отпадних вода која ће бити монтирана након завршетка канализационе мреже. Вриједност радова које финансира Град Зворник је 960.000 КМ, а вриједност опреме коју испоручује Влада Чешке је 2.234.567 КМ. ПДВ  на опрему платиће Градска управа, а ми очекујемо да ће нам Управа за индиректно опорезивање тај новац вратити – рекао је градоначелник који је подсјетио је прије двије седмице потписан уговор са извођачем радова  предузећем „Кесо градња“ д.о.о.

Рок за уградњу опреме је 365 дана од увођења у посао.

Пројектом изградње канализационе мреже биће обухваћено преко 800 домаћинстава у мјесној заједници Брањево и она ће, истакао је градоначелник, бити прва на подручу града Зворника која ће имати комплетну водоводну и канализациону инфраструктуру, са урађеном и фабриком за пречишћавање отпадних вода.

„Наш циљ је да у периоду који је пред нама буде више оваквих мјесних заједница, а очекујемо да ћемо обезбиједити средства из неког од претприступних европских фондова и за израду фабрике за пречишћавање отпадних вода за сам град Зворник.   

Јанош је истакао да је „Прескан“ добио на тендеру прву фазу реализације пројекта, а то је испорука материјала.

„Данас смо испоручили 10,5 километара главне канализационе мреже, касније ћемо и материјал за потисни цјевовод, двије црпне станице, још 20 километара цјевних прикључака, те бетонске шахте.“

Он је додао да је увидио велико поштовање градоначелника и његових сарадника, истакавши да се нада да ће цијели посао бити успјешно завршен, те да ће се наставити добра сарадња између Републике Чешке и Града Зворника.

Pin It on Pinterest

Share This