Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Почела испорука материјала за изградњу канализационе мреже на Брањеву
Почела испорука материјала за изградњу канализационе мреже на Брањеву

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић састао се данас са Властимилом Јаношем, представником компаније „Прескан“ из Чешке чија опрема ће бити кориштена за изградњу  канализационе мреже у Брањеву.

Градоначелник је саопштио да је Град Зворник потписао Меморандум о разумијевању са Чешком развојном агенцијом у јуну ове године  за реализацију пројекта „Побољшање управљања отпадним водама у насељу Брањево“, а да се на њему радило годину и по.  

„Градска управа заједно са Владом Републике Чешке у оквиру овог пројекта завршава канализациону мрежу на Брањеву, а пројекат ће комплетно бити готов у љето 2022. године када бисмо добили и фабрику за пречишћавање отпадних вода. Сав потребан материјал за канализациону мрежу, пројекат и пречистач обезбјеђује Влада Републике Чешке. На тендеру у Чешкој посао  за испоруку опреме за изградњу остатка канализационе мреже добила је компанија „Прескан“. Након завршетка пројекта канализационог цјевовода долази на ред и фабрика за пречишћавање вода. У Чешкој је расписан тендер и у току је избор извођача за израду пројекта пречистача отпадних вода, а потом ће се приступити тендеру за избор најповољнијег извођача и конструктора фабрике отпадних вода која ће бити монтирана након завршетка канализационе мреже. Вриједност радова које финансира Град Зворник је 960.000 КМ, а вриједност опреме коју испоручује Влада Чешке је 2.234.567 КМ. ПДВ  на опрему платиће Градска управа, а ми очекујемо да ће нам Управа за индиректно опорезивање тај новац вратити – рекао је градоначелник који је подсјетио је прије двије седмице потписан уговор са извођачем радова  предузећем „Кесо градња“ д.о.о.

Рок за уградњу опреме је 365 дана од увођења у посао.

Пројектом изградње канализационе мреже биће обухваћено преко 800 домаћинстава у мјесној заједници Брањево и она ће, истакао је градоначелник, бити прва на подручу града Зворника која ће имати комплетну водоводну и канализациону инфраструктуру, са урађеном и фабриком за пречишћавање отпадних вода.

„Наш циљ је да у периоду који је пред нама буде више оваквих мјесних заједница, а очекујемо да ћемо обезбиједити средства из неког од претприступних европских фондова и за израду фабрике за пречишћавање отпадних вода за сам град Зворник.   

Јанош је истакао да је „Прескан“ добио на тендеру прву фазу реализације пројекта, а то је испорука материјала.

„Данас смо испоручили 10,5 километара главне канализационе мреже, касније ћемо и материјал за потисни цјевовод, двије црпне станице, још 20 километара цјевних прикључака, те бетонске шахте.“

Он је додао да је увидио велико поштовање градоначелника и његових сарадника, истакавши да се нада да ће цијели посао бити успјешно завршен, те да ће се наставити добра сарадња између Републике Чешке и Града Зворника.