Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Патријарх Порфирије свечано дочекан у Зворнику

Патријарх Порфирије свечано дочекан у Зворнику

21.09.2023.

Његова светост патријарх српски Порфирије свечано је синоћ дочекан у Зворнику у Храму рођења Светог Јована Крститеља, који је ове године прославио 200 година од освећења.

Српског патријарха су дочекали његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије са свештенством, монаштвом и вјерним народом. Доласком у Зворник, патријарх Порфирије је започео дводневну посјету овом граду, гдје ће данас бити освештан Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

Обраћајући се патријарху Порфирију и присутним вјерницима, владика Фотије је подсјетио на историју старог зворничког храма те навео како је он у прошлости страдао и васкрсавао.

„Повод зашто смо данас овдје јесте 200 година од освећења овога храма који је за вријеме Турака био више пута дјелимично рушен, за вријеме Аустрије звона су скинута и претопљена за метке, а у Другом свјетском рату, у вријеме НДХ, усташе су га девастирале до те мјере да се у њему није могло вршити богослужење,“ рекао је Фотије.

Патријарх Порфирије је истакао да су и он и владика Фотије рођени на подручју Војводине, али да је њихово поријекло са ових простора, Змијања и Дервенте.

„Исти је благослов када дођемо у било који дио свијета гдје живе православни Срби, али је посебан Божији благослов када долазим у Републику Српску. То говорим због једног дубљег, суштинског разлога који може бити узор за сву браћу и сестре гдје год да живе, а то је чињеница да у Републици Српској не постоји могућност да се прави вјештачка граница између народа и цркве – навео је Патријарх Порфирије и додао да је Република Српска матица нашег народа преко Дрине, „гдје смо вијековима живјели, а наша посјета је подршка је да останете на овим просторима“.

Патријарх је истакао да је у Зворнику 1232. године настала Митрополија зворничко-сребреничка, односно само тринаест година након што је Српска православна црква добила аутокефалност, за вријеме Светога Саве.  

Дочеку патријарха, између осталих, присуствовали су градоначелник Зворника Бојан Ивановић, његов замјеник Милош Томић те бројне личности из политичког и јавног живота града. Његова светост први је патријарх који ће, након 90 година, служити Свету архијерејску литургију у Зворнику, што је један од разлога за велико интересовање вјерника да га дочекају и присуствују служби.

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице, у којем ће сутра патријарх српски Порфирије служити Свету архијерејску литургију, почела је 2008. године. Грађевински радови на овом храму су завршени, док је фрескописање у току.

Саборни храм има два монументална зворника чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21, а ширина 19 метара.

Pin It on Pinterest

Share This