Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Патријарх Порфирије освештао Саборни храм у Зворнику

Патријарх Порфирије освештао Саборни храм у Зворнику

21.09.2023.

Његова светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику. Након литургије обављен је чин освећења Саборног храма Рођења Пресвете Богородице, а потом славски обред поводом прославе храмовне славе.

Патријарх је поздравио окупљене грађане нагласио да је велики благослов, радост и дар од Бога када посјећује било који крај широм земљиног шара гдје живе православни Срби, а нарочита је радост када посјети Републику Српску, из које сежу и његови коријени.

„Неком Дрина тече десно, а неком Дрина лево тече, ма све да тече у дубину, на две поле свет да сече, знам тајни газ, о моје лане, и мост се пружи где ја станем, и све да вуку ме коњи врани, нема мени једне стране, док си ти на другој страни… дирљиве су риме великог песника љубави коју су данас посведочиле хиљаде и хиљаде верних пристиглих са обе стране те хучне и немирне, али бранама и језерима укроћене, реке. Тај тајни газ преко реке, која не раздваја већ спаја, овог јутра су направиле стотине Српчића, који су испунили порту храма и околне сокаке и улице и приредили, само онако како то могу деца, искрен и срдачан дочек свом духовном оцу, патријарху Порфирију, који је потом започео свечани чин освећења Саборног храма у славу и час Рођења Оне из које засија Сунце Правде, Христос Бог наш,“ рекао је између осталог патријарх Порфирије у својој бесједи.

Кум данашње славе био је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је обраћајући се грађанима рекао да у Републици Српској живи православни народ заједно са другима.

„Српска и српски народ желе слободу за сваког човјека без обзира ко је и шта је, уколико прихвата и жели да живи у миру, који прихвата легитимитет и легалност Српске која је за све широка и свима даје слободе. Он је истакао да дјеца коју је видио данас у Зворнику знају како треба, знају молитве, а то је оно што најбоље показује да су родитељи успјели,“ истакао је предсједник Додик.

Бојан Ивановић, градоначелник Зворника добитник је Ордена Светог краља Милутина, као и Град Зворник.

„Изградњу овог храма започели смо 2008. године и у протеклих 15 година направили смо много. Грађевински радови су завршени, а у току је фрескописање. Двије трећине уложених средстава потичу од Града Зворника, док су преостала средства пристизала од грађана и појединачних донатора. Јако је важна саборност за наш народ, а она се може видјети у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице,“ додао је градоначелник Ивановић.

Саборни храм има два монументална звоника, чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21 и ширина 19 метара.

Pin It on Pinterest

Share This