Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Отворена Светосавска недеља
Отворена Светосавска недеља

Предавањем о Светом Сави које је одржао архимандрит Доситеј Хиландарац, игуман манастира Ћелије код Лајковца, синоћ је у Дому омладине у Зворнику отворена Светосавска недеља, 29. по реду.

Архимандрит је истао да је у једном предавању тешко рећи по чему је све значајан Свети Сава који је из племенитог рода и који је, скупивши снаге, одбацио земаљско ради небеског царства, што је неки другачији поглед на свијет. Свети Сава је, каже Доситеј Хиландарац, био угодан Богу за нека много велика дела и Бог га је изабрао да преко њега учини српском народу многа добра дела.

„Многи о Светом Сави говоре првенствено из угла његових вештина, да је знао језике, да је био вешт дипломата, да је био просветитељ, али оно најважније је да је божији човек. Он је био свети човек, он је био човек кроз кога је деловао Бог, он је био учитељ пута који води у живот вечни. Ту је његова слава и пред Богом и пред људима. Он је достигао оно највише што човек може достићи, а то је обожење. Зато сам ово вече, говорећи о Светом Сави, хтео да говорим из једног угла његовог духовног узрастања од онога одрицања света, остављања онога сујетног, испразног, таштог и предавања целог себе Богу у искреној жељи да тако живи читав живот. Али, онда наравно, пошто се он предао поптуно Богу, воља божија је била да он послужи као апостол, као српски Мојсије. Док нас има, док постоји српског имена ми ћемо наставити да говоримо о оном који је најбољи од нас, најбољем кога је српски род изнедрио, али не само о њему, него и оним настављачима дела Светог Саве, јер је Хиландар који су основали Свети Сава и Симеон изнедрио многе архиепископе, епископе, патријархе – рекао је, између осталог, предавач Доситеј Хиландарац.

Предсједник зворничког СПКД „Просвјета“ Раде Перић рекао је да смо поносни што обиљежавамо и прослављамо име Светог Саве, нашег светитеља и просветитеља, државника који  даје снагу, храброст и љубав за истрајавање на путу Светосавља.

Он је нагласио да српски народ мора да зна и да буде свјестан да је лоза Немањића најзначајнија у постојању српске историје, јер је српска држава, која је створена под руководством Стефана Немање и његовог сина Саве, постала свјетионик, заштитник и спас српском народу.

Химну Светом Сави отпевала је наша млада суграђанка Ирена Спасојевић уз клавирску пратњу Љубише Поповића.

У наставку традиционалне Светосавске недеље вечерас ће концерт одржати КУД „Свети Сава“ , сутра је на програму Светосавска академија уз учешће глумца Народног позоришта Републике Српске Горана Јокића, Првог пјевачког друштва „Изворник“, те ученика Средњошколског центра „Петар Кочић“, Техничког школског центра и Основне музичке школе „Војин Комадина“.

На Савиндан, 27. јануара, у школама ће бити прослављена школска слава, док ће у Дому омладине бити­ приказан филм “Божји човек“. Избор спортисте године биће одржан у петак, 28. јануара, док ће дан касније, у суботу, позориште „Маслачак“ одиграти представу за дјецу „Циле, размажено пиле“, у два термина.

Организатор „Светосавске недеље“ је Град Зворник у сарадњи са СПКД „Просвјета“.