Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Отворен Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“  

Отворен Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“  

16.06.2022.

Пети Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“ отворен је синоћ у Зворнику на платору љетне позорнице испред Народне  библиотеке и музејске збирке. Фестивал је отворио градоначелник Зворника Зоран Стевановић, истичући да су сатиричари дали значајан допринос у представљању карактера нашег народа и његовог односа према власти.

„Желио бих да сатиричари из нашег града представе и нас који смо на власти у локалној управи   на један свој начин, наравно, што реалније. Јер сматрам да они који не желе или не виде себе онако како их виде људи од хумористичког пера, треба то, у сваком случају,  да  доживе“, рекао је Стевановић.

Према програму фестивала, отворена је изложба карикатура Горана Ћеличанина, те изведена монодрама „Е, мој Тодоре“ /дневник једног сељака/ по књизи Бојана Љубеновића „Србијо Бог ти помого“, у адаптацији глумца Јанка Радишића.

Ћеличанин је рекао новинаирма да је изложба карикатура дио једне његове књиге о шајкачи, која ће највјероватније изаћи у септембру.

„У књизи карикатура бавим се човјеком који је испод шајкаче и кад је тужан и кад је злобан и кад је весео“, рекао је Ћеличанин и нагласио да књига не представља неку манифестацију србовања, него се бави карактером шумадијског сељака.

Према његовим ријечима, ова капа није џаба на глави, она носи посебан начин размишљања, тежину живота, традицију и посебан ментални склоп човјека који зна да буде препреден и глуп, као и све оно што једнан обичан човјек може да буде у одређеној ситуацији.

Глумац Радишић је рекао да је веома поносан на монодраму „Е, мој Тодоре“ /дневник једног сељака/ по књизи Бојана Љубеновића „Србијо Бог ти помого“.

„Монодрама се вечерас игра по 37 пут. Настала је у марту 2019 године, па је мало заустављена пандемијом вируса корона, али настављамо са њеним извођењем пред зворничком публиком“, рекао је Радишић.

Директорица Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић истакла је да је Дрина и хировита и блага, понекад сурова, али је увијек била инспирација културним ствараоцима када је у питању књижевност и ликовна умјетност. Стјепановићева је додала да се на Фестивалу неће исправљати „крива Дрина“, то се не ради већ пету годину, али желимо посјетиоцима и гостима који дођу у Зворник пуно смијеха, енергије, доброг расположења и провода.

Другог дана фестивала биће представљена књига „Село се весели“ аутора Драгише Божића, те приказан филм „Корона сумњиво лице“, а завршног дана петог Међународног фестивала хумора и сатире „Крива Дрина“ у петак, 17. јуна, биће одржано вече афоризама на коме ће наступити афористичари из Србије, Срне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Организатор феастивала је Народна библиотека и музејска збирка, а покровитељ град Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This