Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Отворен 17. филмски фестивал Први кадар у Зворнику

Отворен 17. филмски фестивал Први кадар у Зворнику

25.11.2023.

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ под називом „Имаш ли идеју?“ свечано је отворен у зворничком Дому омладине приказивањем филма „Кајмак“ редитеља Милча Манчевског из Сјеверне Македоније.

Филмски фестивал, 17. по реду, отворили су глумци Александар Микик и Ана Стојановска из Сјеверне Македоније. Фестивал се одржава у Зворнику до 26. новембра, а од 27. до 29. новембра у Источном Сарајеву. Умјетнички директор фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да ће бити приказано више од 60 филмова у такмичарском и пратећем програму. Према њеним ријечима, публика ће имати прилику да види и шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, међу којима су неки премијерно приказани на престижним фестивалима, као и филмове аутора који су освајали важне награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег „Првог кадра“.

Штифанићева је на конференцији за новинаре рекла да ће у оквиру филмске школе бити одржане радионице анимираног филма у Зворнику и Источном Сарајеву. Она је најавила да ће сутра у Зворнику бити одржана промоција значајног филмског издања Монографије „Кино-поета великог црнила“, посвећене филмском опусу Живојина Жике Павловића. Штифанићева је рекла да ће ове године први пут бити додијељена награда „Кључ Катере“ за најбоље остварење у такмичарској селекцији „Трагање“. Она је навела да ће филмове у селекцији „Трагање“ оцјењивати жири у саставу Срђан Савић, Милан Тодоровић и Ненад Павловић, док ће други жири у саставу Драган Елчић, Дејан Петровић и Хаџи Александар Ђуровић оцјењивати кратке игране и документарне филмове. Штифанићева је додала да је данашњи програм фестивала у Зворнику прије свечаног отварања почео дјечијим филским прогамом у оквиру „Кидс феста“ пројекцијом филма „Цврчак и Мравица“ хрватског редитеља Луке Рукавине.

Професор и режисер Драган Елчић рекао је да је сплетом околности био дио ове приче од првог до ево већ 17. Филмског фестивала „Први кадар“. Он је нагласио да му је било задовољство представити „Умјетност у документарном филму – Свјетлост дјела Саве Шумановића“ младим људима који су, како је рекао, били запљуснути темом, односно стваралаштвом овог великог умјетника.

Директор фестивала Витомир Митрић изразио је задовољство сарадњом са градом Зворником, истичући да је она веома плодна у области културе, а посебно у филмској умјетности. „Мислим да смо постигли велики успјех и разумијевање са људима са којима сарађујемо у области културе“, рекао је Митрић.

Замјеник градоначелника Зворника Милош Томић, као домаћин фестивала, захвалио је свим учесницима ове манифестације што је Зворник одабран за промоцију филма и културе, а посебно престижног Филмског фестивала „Први кадар“. „Уз подршку града Зворника биће омогућено да фестивал из године у годину буде актуелнији са квалитетним филмовима, као и пропратним едукативним садржајима“, рекао је Томић.

Директор Културног центра у општини Источно Ново Сарајево Младен Јанковић рекао је да је „Први кадар“ једини фестивал у источном дијелу Републике Српске, што довољно говори у прилог чињеници да овој манифестацији треба дати пуну подршку. Јанковић је захвалио граду Зворнику на гостопримству.

Томић, Јанковић и Митрић потписали су меморандум о сарадњи фестивала са градом Зворником и општином Источно Ново Сарајево.

Осим нове селекције, филмови ће се такмичити у међународној селекцији документарних филмова страних аутора „У фокусу“, у регионалној селекцији документарних филмова аутора са екс-ЈУ простора „Екс-ЈУ у фокусу“, селекцији кратких играних филмова домаћих и страних аутора „Кратке приче“, међународној селекцији кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета „Кључ за филм“ и у међународној селекцији документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета „Нови погледи“.

Аутори ће се и ове године такмичити за престижне фестивалске награде – „Филмска клапа“ за филмове у студентским селекцијама, „Печат кнеза Павла Раденовића“ за остале фестивалске селекције, „Капија Зворника“ за најбољу режију и Гран при за најбољи филм фестивала.

Филмски фестивал „Први кадар“ има и богат пратећи програм са филмским остварењима из цијелог свијета. У оквиру пратећег програма биће одржана филмска школа „Првог кадра“ са радионицама анимираног филма у Зворнику и Источном Сарајеву, а мастер клас предавање одржаће Драган Елчић.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево. Медијски спонзори су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Pin It on Pinterest

Share This