Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

24.01.2020. године

У оквиру културне и духовне манифестације „Светосавска недеља“ синоћ је у Дому омладине Светосавско предавање одржао протосинђел Серафим Петковић, настојатељ манастира Свете Тројице у Бијелим Водама код Љубовије.

Овај веома поштовани духовник говорио је о Светом Сави као дјетету, о томе како је он одмах од дјетињства заволео Бога, како се замонашио, о његовим подвизима, послушностима, о томе шта је Свети Сава све прошао, поручивши да и ми треба мало да се угледамо на њега.

„Ја недостојни се усуђујем да причам о Светом Сави зато што је мој живот и зато што су све промене у мом животу везане за Светог Саву. Мислим да о њему не знамо много и мислим да треба више да га славимо и више поштујемо.  Зато смо ми у манастиру Свете Тројице увели  да сваког понедељка служимо молебан са акатистом Светом Сави.“

Протосинђел Серафим рекао је да Срби као народ једино могу опстати враћањем Светом Сави, светосављу и традицији.

Током предавања отац Серафим је засвирао на гитари и запјевао пјесме које је сам писао, од схимонаха Симона Јанковића и један текст од Иване Перлине Никодијевић.

Пјесме су биле о Светом Сави, Старцу Тадеју, манастиру Дубраве, Романовим, Патријарху Павлу, Никифору…

Сала Дома омладине никада није била као синоћ испуњена Зворничанима који су на крају предавања имали прилику да од великог и поштованог духовника добију одговоре на своје недоумице, непознанице и дилеме.

Pin It on Pinterest

Share This