Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

24.01.2020. године

Културна и духовна манифестација Светосавска недеља настављена је Светосавском академијом на којој је бесједу протојереја-ставрофора Радована Биговића о овом светитељу и просветитељу говорила Наташа Кокоруш, професорица зворничког Средњошколског центра „Петар Кочић“.

Између осталог, Биговић у бесједи каже: „Свети Сава је наша вечита прича, никад до краја испричана и завршена. Сви Срби знају о њему понешто, али нико не зна све. Он је конкретна историјска личност, Србин од крви и меса, становник земље, али и грађанин Неба и човек будућег века. Српски народ нема неспорнију личност и већег просветитеља. Према себи је целог живота био строг, а према другима благ. Могао је многима да влада, али је он изабрао да служи свима. Код њега је све било универзално, саборно, свечовечанско и свеобухватно — ум, воља, осећања, љубав. За живота је учинио много, али је то несразмерно мало у односу на оно што чини у животу после живота. Када је умро, као да се тек родио и почео да живи. Тада је све његово добило још чудеснију снагу и преображавајућу моћ.“

У свом обраћању на Академији и протојереј-ставрофор Видоје Лукић истакао је да Свети Сава завређује да се слави и прославља више од једног дана, завређује да га се сјећамо што чешће. Он  је личност која је надживјела своје вријеме и географске просторе и остао је да живи до данашњег дана.

„Свети Сава је својом снагом и енергијом урадио много за живота и свакако да га се сјећамо због тога, али је много више заслужан јер је својом енергијом умио да одушеви, напоји, подстакне, инспирише генерације и генерације послије његовог живота.“

У програму Светосавске академије учествовали су и ученици СШЦ „Петар Кочић“ и Техничког школског центра који су извели одломке из својих школских академија.

У извођењу Првог зворничког пјевачког друштва „Изворник“ манифестација је почела Химном Светом Сави, а завршена пјесмом о мајци Светог Саве „Света Анастасија“.

Pin It on Pinterest

Share This