Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана Светосавска академија – бесједио академик Танасић

Одржана Светосавска академија – бесједио академик Танасић

26.01.2023.

У Зворнику је вечерас одржана свечана Светосавска академија у оквиру 30. Светосавске недеље. Манифестацију је благословио протојереј ставрофор Видоје Лукић.

„Радосно ишчекујемо сваке године ову недељу да бисмо са разним манифестацијама прославили свога светитеља, просветитеља, учитеља. Свети Сава је оставио неизбрисив траг у историји српског народа да га памтимо кроз све ове вијекове. Он је родоначелник, оснивач светородне лозе Немањића коју са поносом поштујемо и славимо – рекао је протојереј Лукић који је поручио да Химну Светом Сави треба често да пјевамо и да нам њене ријечи често буду на уму, да размишљамо о њиховој дубини.

О Светом Сави бесједио је проф. др Срето Танасић, члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

„И да је цијело вече дато за бесједу, не бисмо могли рећи ни најмање од мало онога зашто је све Свети Сава заслужан у српском народу. Имамо цијелу годину и да размишљамо и да говоримо  и дјелујемо на светосавском путу. Његово дјело своди се на тројство, он је са својим оцем учврстио српску државу, учврстио је и организовао Српску православну цркву и донео јој самосталност. Он је и творац српског школства, а могли бисмо рећи уопште српске културе. Треба да будемо свјесни те културе коју смо створили од Светог Саве до данас и да је српска култура у центру нашег националног идентитета. Нисмо имали наклоњену историју да имамо кроз вијекове своју државу, али имали смо своју културу која нас је држала на окупу, а у центру српске културе јесте српски језик и српско писмо ћирилица. Говорећи о Светом Сави, о нашем светосавском путу, не треба да заборавимо бригу о српском језику и ћирилици који су централни знак српског националног идентитета.“

Програм је водила глумица Народног позоришта Републике Српске Белинда Стијак која је истакла да је традиција прослављања имена Светог Саве у Зворнику позната у Републици Српској од њеног настанка, али и у региону.

„Зворник, град домаћин, град који чува и његује лијепу ријеч, духовне вриједности и традицију и ове године је у част Светом Сави организовао Светосавске свечаности. Један је од ријетких градова у којима се већ 30 година обиљежава Светосавска недеља.“

Предсједник СПКД „Просвјета“ Радосав Перић подсјетио је да су прије три деценије започете активност да се у школама слави Свети Сава.

„Вечерас је са нама и наш први кум професор Будимир Аћимовић који је 1993. године припремио славски колач. Те године било је дивно, сломили смо колач са ученицима у општинској сали, а већ следеће године свака школа је почела да слави своју славу.“

Перић је, у знак захвалности првом куму Аћимовићу уручио захвалницу и икону Светог Саве.

Аћимовић је напоменуо да су творци друге Југославије маргинализовали националне вриједности, а да је у тешкој  1993. години кумство био један лијеп тренутак који је са радошћу прихватио.

„Радост је и то што ово траје већ 30 година и трајаће вјечито. Драго ми је да је светосавље, једна од највећих вриједности које српски народ има, ушло у наше школе. Мењали су се окупатори и диктатори, а Светосавље је опстајало. Драго ми је да сам учествовао у свему томе, а још драже што млади који пристижу прихватају те вриједности. Светосавље је прави начин да останемо оно што јесмо.“

У програму Академије ученици и професори СШЦ-а „Петар Кочић“ говорили су стихове Десанке Максимовић „Савин монолог“ и „О пореклу“, те Добрице Ерића „Сви моји преци“, а Техничког школског центра извели драмски приказ под називом „Тражим помиловање“.

Хор Основне музичке школе „Војин Комадина“ под руководством проф. Љубише Поповића је химнама „Моја Република“ и Светом Сави започео, а пјесмом „Преле су преље“ завршио вечерашњу свечану Светосавску академију.

Pin It on Pinterest

Share This