Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана једнодневна обука за зворничке пољопривреднике

Одржана једнодневна обука за зворничке пољопривреднике

24.02.2023.

Заинтересовани пољопривредници са подручја Зворника имали су прилику да присуствују  презентацији Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2023. години. Чули су и шта је најбитније кад је ријеч о заштити кукуруза са освртом на дивљи сирак, а представљен је и Синџентин сјеменски програм и програм заштите кукуруза.

Миле Новаковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Бијељина, истакао је да је правилник већ на снази, те да пољопривредници могу предавати захтјеве.

„За подстицаје је планирано доста више новца него прије, односно 180.000.000 КМ. Новине су да су одређени критеријуми смањени да би се што више фармера обухватило системом подстицаја. Рецимо, за приплодне јунице су могли да конкуришу они људи који су имали три јунице, а сада могу и са двије. Такође, сваки пољопривредник који има минимално три музна грла и који је провео ветеринарско-санитарне мјере за сва грла подлијеже систему подстицаја, што раније није био случај. Смањени су лимити за приплодне овце у чистој раси са 50 на 30, а крижанаца са 100 на 50 оваца, као и лимит за засијане површине под пшеницом са један и по хектар на један хектар.“

Ђорђе Глишић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, рекао је које су врсте корова, које мјере за њихово сузбијање, о штеточинама,  као и о болестима које се у условима наглих климатских промјена интензивније јављају у усјевима кукуруза.

„Пољопривредници треба да знају који избор препарата и у које вријеме, тј фази развоја да их примјењују. Два су начина сузбијања корова, један подразумијева третирање послије сјетве, а прије ницања кукуруза земљишним хербицидима, а други је након ницања кукуруза. Уколико се закасни са препаратима коров прелази у отпорнију фазу, а могуће је и оштећење усјева кукуруза, као и уколико се прекораче дозе.“

Једнодневној обуци коју су организовали Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Одјељење за привреду и друштвене дјелатности Града Зворника присуствовала је и Радмила Нешковић Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Бијељина.

Pin It on Pinterest

Share This