Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

За зворничке пољопривреднике данас је спроведена једнодневна обука коју су организовали Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Бијељина, у сарадњи са Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности града Зворника.

Циљ обуке је да се пољопривредни произвођачи упознају са новостима  и да им се пренесе шта је то што треба да ураде да би остварили подстицаје по важећим правилницима, рекла је Радинка Мићић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

„Као и сваке године презентујемо им шта су то предуслови које је неопходно да испуне у смислу регистра, плаћања обавеза које су битне да би остварили права и уколико су извршили нека улагања у капиталне инвестиције шта треба да ураде да би се евентуално подстицај и добио. Битно нам је да што више пољопривредника дође до информација о томе на шта имају право, да сазнају шта су још евентуални предуслови које треба да остваре да би се заокружио тај процес и да заиста та средства и добије онај ко се бави производњом и има право по правилницима.“

Она је као битно истакла образац бр. 8 који се тиче евиденције око уписа пољопривредног земљишта.

„У марту прошле године сету образаца за упис пољопривредног земљишта додат је образац бр. 8 у који се могу уписати пољопривредне површине уколико власник земљишта није физички присутан. То значи да се ономе ко обрађује то пољопривредено земљиште у дужем временском периоду и добије сагласност од власника да може да га упише у свој регистар, овим обрасцем то право омогућује. Он под моралном и кривичном одговорношћу изјављује да једини обрађује ту парцелу и на тај начин се евидентира његов усјев и увећава површина у његовом газдинству.  То је врло корисно за пољопривреднике, али је важно и за локалне заједнице и републичке органе, да се види са којим површинама и ресурсима заиста располажемо, шта се то на нашим површинама сије, који је сточни фонд којим располажемо да би се створила права слика у овој области.“

Поред Мићићеве која је говорила о регистрацији пољопривредних газдинстава, порезима и доприносима, своје теме  „Правилници о подстицајима у пољопривреди“ и „Заштитa стрних жита“ зворничким пољопривредницима презентовали су Радмила Нешковић и Ђорђе Глишић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, док је Драгиша Лопандић из Института за кукуруз „Земун Поље“  причао о агротехници кукуруза и избору хибрида.

Pin It on Pinterest

Share This