Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 7. сједница Привредног савјета града Зворника
Одржана 7. сједница Привредног савјета града Зворника

Данас је одржана 7. сједница Привредног савјета града Зворника на којој су једногласно усвојене све тачке дневног реда.

Сједницу је водио предсједник савјета, градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Информацију о стању у привреди и запошљавању на дан 30. септембар текуће године презентовао је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић који је истакао да су у њој,  кроз дијаграме приказани неки основни подаци о пословању привредних субјеката. Број предузетничких радњи повећан је ове године за 53 и што је највећи раст у протеклих неколико година. Између осталог, Стефановић је нагласио да Град Зворник има највећу покривеност  увоза извозом од свих градова у Републици Српској.   

Савјету су презентоване и Одлуке о усвајању Нацрта ребаланса буџета града за текућу годину, Нацрт буџета града за 2022. годину и План капиталних инвестиција Града за период 2022-2024 година. Замјеник градоначелника, члан овог тијела, Бојан Ивановић, рекао је да ребалансиран буџет износи 36.812.000 КМ и за за 1.200.000 КМ је већи у односу на план. Превасходни разлози за уравнотежење буџета су значајно повећање прихода од ПДВ-а.

„Та средства су усмјерена, прије свега, у финансирање пројеката који су започети. Пројекти који се реализују или су реализовани током 2021. године су изградња водовода Локањ-Пилица, вриједности око 7.500.000 КМ, гдје ће у првој фази која је при крају око 280 домаћинстава добити прилику да се прикључе на градску воду. Кренуло се и са другом фазом од Брањева према Пилици којом ће бити обухваћено око 150 домаћинстава. Битан пројекат је изградња канализационе мреже за око 800 домаћинстава у мјесној заједници Брањево који се реализује захваљујући донацији Чешке развојне агенције. Укупна вриједност пројекта који се ових дана завршава је око 3.500.000 КМ. На Гробницама тренутно радимо замјену водоводне и канализационе мреже у једној улици, а врло брзо кренуће се и са реконструкцијом улице Патријарха Павла у дијелу изнад градског стадиона. У овој години финансирана је и израда пројектне документације за обалоутврду ријеке Дрине од ушћа ријеке Хоче до ушћа ријеке Сапне у дужини од три километра. Са радовима ће се кренути следеће године, а вриједност је око 6.000.000 КМ. Завршена је пројектна документација за изградњу просторија за Окружни и Привредни суд, Тужилаштво и Правобранилаштво. Средства су обезбјеђена у републичком буџету, а носилац пројекта је Министарство правде. Врло брзо биће завршена и пројектна документација за изградњу нове зграде Градске управе, као и водовода Запад који обухвата девет мјесних заједница са 1.100 домаћинстава. Вриједност пројекта је између 6.300.000 и 6.500.000 КМ, дио средстава ће обезбједити Влада Републике Српске, дио Град, а дио Федерално министарство расељених особа и избјеглица. Највећи пројекат који се тренутно реализује у Зворнику је изградња новог блока Болнице, Град Зворник је преузео обавезу да плату ренту у износу од 270.000 КМ, као и да да дио земљишта у свом власништву, а дио смо обезбиједили куповином и расељавањем једне стамбене зграде са четири стана. У току ове године реализован је пројекат енергетске ефикасности у Дому здравља, вриједности 1.300.000 КМ од чега је скоро 1.000.000 донирала Влада Републике Србије, а остало Град Зворник. Започети су, али и тренутно обустављени радови на уређењу простора око Дома здравља, због погоршања ситауције изазване  вирусом корона. Битан пројекат је и реконструкција амбуланте Брањево вриједности око 300.000 КМ чиме је омогућено да становници ове и мјесних заједница које јој гравитирају, у њој добију здравстевене услуге за које су морали ићи у Зворник.“   

Ивановић је саопштио и да је Нацртом буџет града за 2022. годину планиран у износу око 35.000.000 КМ. Када су у питању пројекти у 2022. години то су увођење наплате паркинг простора. „Средства тако обезбјеђена користиће се искључиво за изградњу инфраструктуре у граду, односно прије свега за проширење паркинг простора. Очекује се и да се половином године крене са реализацијом водовода Запад, те изградњом пречистача отпадних вода у Брањеву за шта опрему донира Чешка развојна агенција, а радове финансира Град Зворник, те у Табанцима што такође финансира градски буџет. Планиране су и активности на уређењу Пословне зоне „Јадар“, прије свега поправци комуналне инфраструктуре и свих прикључака, а потом и постојећих објеката. Током 2022. године планирамо формирање и пословне зоне у мјесној заједници Брањево гдје имамо сву могућу инфраструктуру и сматрамо да је то потенцијално перспективна локација за будуће инвеститоре. Планирали смо и изградњу два бунара у Тилић ади и на Брањеву какоби повећали сигурност у снабдијевању града и простора водовода Сјевер. Током следеће године очекују се и радови на регулацији ријеке Хоче у дужини од око 1.100 метара које ће финансирати Воде Републике Српске, а Град ће имати обавезу да регулише имовинско-правне односе. Планирана је и изградња видео надзора у граду са око 100  камера у циљу веће безбједности грађана и имовине. Поред тога биће извршена замјена постојеће расвјете новом савременом лед расвјетом. За пројекте које сам побројао обезбјеђена су потпуно или највећим дијелом средства и они су уврштени у План капиталних инвестиција.“

Приједлогом одлуке о утврђивању пореске стопе  за опорезивање непокретности на подручју града  за 2022. годину предвиђеноје да она остане иста као и претходних година, односно 0,14 посто, док је за опорезивање непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност 0,07 посто.

Предсједник Савјета, градоначелник Стевановић, рекао је да ће Град Зворник бити увијек на услузи и помагати привредницима. Одговарајући на нека од питања присутних он је рекао да је Град у припреми пројекта за ревитализацију Ђурђев Града. Истакао да постоје идеје у смислу да се на том простору обезбједе неки садржаји, добар видиковац, жичара, за шта су потребна огромна средства.

„Ми, такође, озбиљну активност водимо и на обезбјеђивању пречишћавања отпадних вода из самог града. То кошта око 15.000.000 евра. Припремамо нека идејна рјешења, јер без пројекта не можете се обратити никоме за средства. Дакле, има много изазова – рекао је Стевановић који је напоменуо да је у задњих 4-5 година обезбјеђено преко 20.000.000 КМ за уређење водотока на подручју града.

„Да би добили тај новац морамо имати грађевинску дозволу, а да би нам била издата морају бити ријешена имовинско правна питања. Само за регулацију корита ријеке Сапне имали смо преко 300 физичких лица са којима смо морали рјешавати имовинско правна питања тако да су и то озбиљна средства. Наилазили смо и на проблеме иако се ради из најбољих намјера, са циљем да се сачува имовина. Ових дана треба да буде расписан тендер за извођача радова на регулацији корита ријеке Хоче од магистралног пута до ушћа у Дрину. Кад се уради и дио обалоутврде Дрине између два ушћа и дио корита Хоче узводно у дужини 400 метара од магистралног пута ми смо ријешили најкрупније ствари у циљу заштите од бујичних водотока. Са ова два пројекта то је преко 30.000.000 КМ. Та средства смо добили практично од УНДП-а, Вода Српске, Владе Републике Српске, без учешћа градског буџета изузев  за експропријацију земљишта од становништва, што такође, понекад не иде једноставно.“    

Информишући присутне о иницијативама са претходне двије сједнице Привредног савјета, Биљана Милић, шеф Одсјека за управљање развојем и међународну сарадњу, презентовала је да су по основу њих у План капиталних инвестиција града Зворника уврштени реконструкција пута Шћемлија-Глумина и изградња кружног тока у Каракају, док остале иницијативе Град рјешава у сарадњи са надлежним институцијама.

Привредни савјет упознат је и са Акционим планом образовања и запошљавања града Зворника за период 2021-2023 година који представља смјернице за дјеловање надлежних институција са циљем рјешавања проблема недовољне усклађености образовног система са потребама тржишта рада, подстицања запошљавања и стварања додатне вриједности која ће унаприједити квалитет живота на подручју града Зворника.   

У оквиру Иницијативе о увођењу нових образовних профила у Техничком школском центру саопштено је да се она односи на увођење профила грађевински техничар, што је дефицитарно занимање. За ученике који се одлуче да га упишу Градска управа ће највјероватније у потпуности финансирати превоз до школе и обезбједити стипендије. Друго ново занимање за које се сматра да је перспективно је техничар логистике и шпедиције, имајући у виду да смо гранични град и велики број транспортних предузећа.   

Привредни савјет је савјетодавно тијело које јача комуникацију јавног и приватног сектора. Чланови су из привредног сектора, јавних предузећа, јавних установа, организација цивилног друштва и Градске управе.