Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

            Одборници градске Скупштине усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета града Зворника за 2020. годину у износу од 32.533.520 КМ. У односу на првобитни план већи је за 630.520 КМ.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић рекао је да је задовољан како се буџет остварује имајући у виду пандемију вируса корона и све оно што нас је задесило у току године.

„Ребалансом је буџет повећан, али када посматрамо изворне приходе он је за милион КМ мањи. То су, прије свега приходи од пдв-а и то је главни и највећи разлог за смањење прихода у буџету града Зворника. Али, имали смо помоћ Владе Републике Српске што нам је много значило да пребродимо тешке мјесеце април и мај тако да смо задовољни до сада.“

Замјеник градоначелника је истакао да је Нацрт ребаланса буџета усвојен са једним уздржаним гласом оцијенивши да то говори да се, оним што су имали, располагало домаћински и на задовољавајућем нивоу, те је због тога и била таква подршка Нацрту.

 Начелник Одјељења за финансије Срђан Деспић истакао је да су разлози за ребаланс  повећање одређених позиција на трансферима и примицима од улазног и излазног пдв-а и смањење  прихода и расхода.

„Трансфери се односе на помоћ Владе Републике Српске коју смо добили за ублажавање посљедица вируса корона и износе око 1.270.000 КМ, потом од Републичког секретаријата за расељена лица и миграције за асфалтирање одређених путева у мјесним заједницама, те за Центар за социјални рад за обољелу дјецу чије лијечење преко локалних заједница финансира држава. Када је у питању смањење прихода и расхода ове године смо имали проблем због пандемије вируса корона и одређени приходи нису извршени у складу са планом, тако да смо позицију пдв-а смањили за милион КМ,  док су непорески приходи мањи за око 80.000 КМ. Кад је ријеч о примицима од улазног и излазног пдв-а ту позицију смо повећали за 350.000 КМ. Наиме, према споразуму Града Зворника и Чешке развојне агенције реализује се пројекат изградње канализационе мреже у МЗ Брањево гдје за набавку опреме Град има право на поврат пдв-а што смо и урадили и ту позицију повећали.“

На данашњој сједници донесена је и Одлука којом је пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју града Зворника за 2021. годину утврђена у висини од 0,14 посто и на  нивоу је претходних година. Непромијењена је, 0,07 посто, и пореска стопа за опорезивање непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност. Дефицитарне дјелатности могу бити ослобођене плаћања овог пореза за шта одлуку доноси Скупштина.

Одлуком о висини накнаде коју остварују предсједници савјета мјесних заједница са подручја града Зворника утврђено је право на новчану накнаду у бруто износу од 100 КМ предсједницима за вршење дужности утврђених законом и другим посебним актима које доноси Скупштина града и градоначелник. Овај износ је исти као претходне године.

На данашњој сједници одборници су, због окончања поступка јавне конкуренције, резријешили в.д. директора  Дјечијег вртића „Наша радост“ Вукомира Станковића. Он је данас именован за директора ове предшколске установе.

Pin It on Pinterest

Share This