Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

На данашњој сједници одборници су усвојили Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године у износу од 14.336.921 КМ или 45 посто. Расходи су извршени са 10.717.414 КМ или 38 посто, што је показатељ да се у Градској управи штедело током пандемије вируса корона.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић истакао је да је у првих шест мјесеци остварен суфицит од око 3.600.000 КМ. Он је нагласио да је пандемија узроковала пад свих врста прихода у односу на претходну годину.

„За очекивати је да буџет неће бити остварен и узносу који је био планиран за ову годину и да ће доћи до ребаланса на некој од наредних сједница – најавио је замјеник.

Он је напоменуо да су неки пројекти који су били планирани у првих шест мјесеци ове године, након појаве пандемије, морали бити одложени за другу половину 2020. или за наредну годину.   

План имплементације Стратегије интегрисаног развоја града Зворник за период 2019-2021. година је обухватио 66 пројеката. У усвојеном Извјештају о остварењу Плана имплементације за прошлу годину наведено је да је реализовано 69 посто стратешких пројеката што је оцијењено као врло добро.

Данас је усвојен и „План имплементације Стратегије интегрисаног развоја града Зворник за период 2018-2027 година“ који садржи 66 стратешких пројеката и мјера предвиђених за реализацију у 2020, 2021. и 2022. години. Неки од њих су изградња новог блока Болнице, реконструкција Дома здравља, завршетак канализационе мреже у Брањеву и постављање пречистача отпадних вода, изградња водовода Пилица-Локањ, изградња зграде колективног смјештаја, доградња амбуланте у Брањеву, стварање и сертификација повољног пословног окружења, унапређење туристичке инфраструктуре и супраструктуре на Зворничком језеру и други.

У Извјештају о реализацији Плана капиталних инвестиција за период 2019-2021. година наведено је да је у 2019. години реализовано или је у току реализација 20 пројеката, за шта је утрошено 90 посто средстава планираних у 2019. години.   

На сједници је усвојен и Акциони план одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама Града Зворника (SECAP) за период до  2030. године. Истакнуто је да су основни циљеви смањење емисије угљен диоксида и смањење броја угрожених становника и штета на привредним и јавним објектима. Овакав документ има мали број локалних самоуправа у Републици Српској и БиХ, а он представља наставак дугогодишњег рада Градске управе на повећању енергетске ефикасности. Документ је сачињен у сарадњи са УНДП-ом и Центром за развој и подршку Тузла.

У Информацији о оснивању предузетничких радњи наведено је да закључно са 31. августом 2020. године на подручју града Зворника послују 802 предузетничке радње. У првих осам мјесеци основано је 65, а одјављење 74 радње. Смањење броја проузроковано је кризом која је настала због пандемије вируса корона. Очекује се да показатељи буду промијењени по завршетку јавног позива Града Зворника и конкурса Завода за запошљавање за подстицаје запошљавању и самозапошљавању.    

На сједници је именован Савјет плана за праћење израде Урбанистичког плана ширег урбаног подручја града Зворник који броји 25 чланова. Задаци Савјета су да прати израду овог документа, као и вођења јавне расправе, заузима стручне ставове и други.

Пред одборницима се нашла и Информација о стању безбједности Полицијске управе Зворник која је једногласно усвојена. Донесене су и одлуке о куповини земљишта за потребе изградње водовода у Мјесној заједници Локањ, те у Скочићу за потребе проширења гробља, а у Роћевићу ради обезбјеђивања замјенске парцеле за гробље. Усвојена је и Одлука о измјенама и допунама одлуке о комуналном реду на подручју града Зворника, као и информације: о стању и заштити животне средине на подручју града, о водоснабдијевању и пружању других комуналних услуга, те о стипендирању студената из буџета града у школској 2019/20 години.

Pin It on Pinterest

Share This