Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

На данашњој сједници локалног парламента усвојен је Буџет града Зворника за 2021. годину у износу од 35.612.000 КМ.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да ће бити настављене капиталне инвестиције које су у току, те да ће бити и нових.

„Почећемо и са изградњом зграде Градске управе и са надградњом на садашњој згради Основног суда како бисмо у идућој години коначно добили институције које нам са стицањем статуса Града припадају. У мају или јуну биће потписан уговор за регулацију корита ријеке Хоче од магистралног пута до ушћа у ријеку Дрину. Очекујем да ћемо добити средства за  изградњу обалоутврде ријеке Дрине између два ушћа – Хоче и Сапне, да ћемо кренути са пројектима водовода Запад од Шћемлије преко Глумине, Ораовца, Китовница, Јардана до Крижевића и да ћемо у овој години барем урадити пројектну документацију за канализациону мрежу на простору Водовод Сјевер. Завршава се  канализација на Брањеву са пречистачем, а одборници су прихватили и грант за изградњу пречистача у Табанцима и ни једна од наших инвестиција неће чекати, иде све својим током. Нешто су мања средства за нека текућа одржавања и улагања у неке сеоске мјесне заједнице, али, имајући у виду да смо у неким претходним годинама потрошили значајна средства на ту позицију, окренули смо се ка капиталним пројектима. Ових дана се завршава и реконструкција Дома здравља за шта смо средства добили од Владе Републике Србије и још једном им изражавам захвалност на донацији, али ће и градски буџет издвојити око 200.000 до 250.000 КМ да се уради реконструкција мокрих чворова, степеништа и замјена подова у ординацијама. Завршени су грађевински радови на проширењу капацитета амбуланте у Брањеву и слиједи њено опремање. Очекујемо да ће ниво услуга бити значајно подигнут, имајући у виду да њој гравитира преко 5.000 наших суграђана. Такође, у овој години очекујемо да ћемо ријешити и проблем објекта Центра за социјални рад са посебним нагласком,што ме посебно испуњава, на изградњу дневног центра за дјецу са посебним потребама.“

Градоначелник је истакао да су сходно препоруци Министратсва финансија за ову годину приходи планирани од поврата пдв-а смањени за преко 1.000.000 КМ.

„То значи да ће и сви други приходи бити мањи и понашаћемо се у складу са тим. За инвестиционе циклусе које смо започели средства су углавном обезбјеђена и углавном са неких других нивоа власти или помоћи. Како смо планирали тако ћемо и радити кад је о томе ријеч, а понашаћемо се и трошићемо средства из дневног прилива у складу са износом који нам буде на располагању.“

В.д. начелника Одјељења за финансије Срђан Деспић рекао је да је Нацртом буџет планиран на износ од 29.612.000 КМ и да је као такав послат у процедуру Министарству финансија.

„На прошлој сједници усвојили смо Одлуку о кредитном задужењу од 7.000.000 КМ које је уврштено у Приједлог буџета тако да је укупан буџет 35.612.000 КМ. Морали смо да уважимо све препоруке Министарства финансија да би добили сагласност и на Нацрт и на Приједлог. Једна од главних препорука је смањење прихода. Што се тиче пуњења буџета за прва два мјесеца ове године евидентно је да је слабије него прошле године, а то смо и очекивали због цјелокупне ситуације са пандемијом вируса корона.“         

Одборници су данас усвојили и Одлуку о утврђивању критеријума категоризације спортова, спортских грана, услова за финансирање спорта и расподјели средстава спортским организацијама града Зворника за 2021. годину. За финансирање развоја спорта буџетом за 2021. годину планирано је 700.000 КМ.

Укупна средства у Буџету која се у току 2021. године планирају за унапређење пољопривредне производње на подручју града износе 350.000 КМ. У данас једногласно усвојеном Програму кориштења буџетских средстава за подстицај пољопривредне производње у текућој години, новина су подстицаји за нове засаде винове лозе, органску пољопривредну производњу и рефундирање трошкова газдинствима за анализу плодности земљишта.

Једногласно је усвојена и Одлука о измјени и допуни Одлуке о прихватању гранта заједничког Европског фонда за Западни Балкан за финансирање пројекта изградње водоводног система Локањ-Пилица фаза 1 и постројења за пречишћавање отпадних вода за мјесну заједницу Табанци.

Pin It on Pinterest

Share This