Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 25. редовна сједница Скупштине града Зворника

Одржана 25. редовна сједница Скупштине града Зворника

18.12.2023.

На данашњој сједница Скупштине града Зворника усвојен је Нацрт ребаланса буџета Града за 2023. годину  у износу од  35.827.500 КМ.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је да је ребалансиран буџет за 1.056.000 КМ мањи од првобитног плана, а разлог су смањени приходи за првих шест мјесеци ове године.

„То, наравно, није угрозило извршење буџета, јер смо све законом предвиђене обавезе и социјална давања измирили, наставља се и са реализацијом инфраструктурних пројеката.“

Усвојена је и Одлука о прихватању кредитног задужења у износу од 4.000.000 КМ од чега је 1.000.000 КМ намијењено за изградњу Умјетничке школе у Зворнику и 3.000.000 КМ за изградњу и реконструкцију пута Зворник-Шћемлија–Глумина.    

„Ово су два битна пројекта за град Зворник. У оквиру Умјетничке школе биће, прије свега, средња музичка школа за којом влада велико интересовање, а која, кад је ријеч о оружењу, постоји само у Бијељини и Шапцу.  Други пројекат је пут Зворник-Шћемлија-Глумина. Њиме ћемо допринети мањим саобраћајним гужвама у Каракају, нарочито у шпицевима, а за оне који иду према Ораовцу и Глумини скраћује се вријеме путовања. Добили смо обећање од виших нивоа власти да ће нас подржати, а ми треба да обезбиједимо своје учешће. На овај начин стварају се предуслови да пројекат већ у следећој години буде реализован“ – истакао је градоначелник.

Данас је донесена и одлука којом је утврђена пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју града Зворника за 2024. годину у висини од 0,14 посто, односно 0,07 посто за опорезивање непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност. Пореске стопе су остале непромијењене у односу на претходне године, а у одлуци је наведено и да, у случају обављања дефицитарне дјелатности, обвезник посебном одлуком Скупштине града може бити ослобођен обавезе плаћања пореза.

Одборници су усвојили  и Приједлог Плана капиталних инвестиција за период 2024-2026. година са 36 пројеката у областима саобраћајна инфраструктура, комунална инфраструктура, привреда, здравство, заштита животне средине, култура и туризам, образовање и спорт и остали пројекти за чију реализацију ће се у 2024. години издвојити 35.802.000 КМ из буџета, директних донација,  осталих извора и из кредита. Неки од пројеката су изградња гараже и проширење паркинг простора, изградња пјешачких стаза уз магистралне и регионалне путеве, изградња и реконструкција градских улица и путне инфраструктуре у мјесним заједницама, изградња пречистача отпадних вода у Табанцима,  изградња водовода Запад и водовода Пилица-Локањ фаза 2, наставак изградње канализационе мреже у Брањеву, изградња обалоутврде ријеке Дрине између ушћа Хоће и насеља Терминал, развој Пословне зоне Јадар, уређење изворишта љековитих вода и изградња пјешачких и трим стаза у Кисељаку и други.

На сједници је прихваћен и Годишњи извјештај о спровођењу локалног плана управљања отпадом за 2022. годину за територију града Зворник који је донесен за период од 2022. до 2027. године и садржи податке, циљеве и мјере од значаја за ефикасно управљање отпадом.

Одборници су усвојили и годишње програме рада и финансијске планове за 2024. годину јавних установа чији је оснивач Град Зворник и то Дома здравља, Центра за социјални рад, Дома омладине, Рекреативно спортског центра, Дјечијег вртића “Наша радост“, Туристичке организације, Народне библиотеке и музејске збирке и Дома за старија лица. Донесене су и одлуке о висини накнаде за рад чланова Градске изборне комисије Зворник за наредну годину и о висини накнаде коју остварују предсједници савјета зворничких мјесних заједница.

Pin It on Pinterest

Share This