Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 24. сједница Скупштине града Зворника

Одржана 24. сједница Скупштине града Зворника

08.12.2023.

На данашњој сједници градске Скупштине  усвојен је Нацрта буџета  за 2024. годину у износу од 37.895.000 КМ. Порески приходи су планирани у износу од 25.208.810 КМ, непорески 5.093.700 КМ и остало су грантови, трансфери јединицама локалне самоуправе, примици/приливи и неискориштена средства.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић истакао је да ће овакав буџет омогућити редовно измиривање свих законом предвиђених обавеза, програма и подстицаја, као и социјална давања, као и да су њиме планирана и средства за реализацију започетих инфраструктурних пројеката и почетак планираних.

Скупштина је дала сагласност на Одлуку Надзорног одбора „Зворник стана“ о усвајању цијена испоруке топлотне енергије за пословне просторе које су умањене у односу на досадашње. У зависности од запремине пословних простора цијена је смањена у распону од 27 до 70 посто. Ова одлука ће умањити приход предузећу, али важније од тога је да се на тај начин покуша вратити одређени број корисника Зворник стана, рекао је в.д. директора овог предузећа Стево Савић. 

Одборници су донијели и Одлуку о усвајању висине цијене гријања по утрошку – очитање калориметра. Цијена је остала непромијењена, али је испоштована процедура да на њу сагласност да Скупштина општине Зворник.

Усвојена је и Одлука о цијени осталих услуга АД Зворник стана, гдје су постојеће цијене услуга остале исте, с тим што су у цјеновник услуга додате три нове ставке и то ангажовање радне снаге, радови на инсталацијама централног гријања по захтјеву корисника стамбеног и пословног простора и привремено прикључење на термоенергетска постројења за потребе испитивања односно пробног погона, а у сврху остваривања прихода по основу изведених радова на заједничким инсталацијама ЗЕВ-а.

На данашњој сједници прихваћена је и Одлуке о давању гаранције на кредитно задужење овом предузећу код пословне банке у износу од 500.000 КМ за финансирање пренесених обавеза.

Одборници су донели и Одлуку о измјени Одлуке о одређивању радног времена трговинских и занатско–предузетничких радњи на подручју града. Измјена се односи на рад трговинских радњи недељом којом је умјесто досадашњег радног времена од 06:00 до 12:00 часова дозвољен рад од 06:00 до 18:00 часова. Као и у претходној одлуци, изузети су драгстори и радње које се налазе у склопу аутобуске станице и бензинских пумпи које могу да раде од 00:00 до 24:00 часа.

Градоначелник Ивановић је рекао да су бројни разлози довели до измјене одлуке.

„На подручју нашег града отворен је велики тржни центар „Зворник Сити Парк“ са различитим робним маркама што нам даје предуслов да Зворник постане један велики трговински центар гдје ће људи из регије и окружења долазити и обављати куповине, те сматрамо да је ово добра одлука која ће допринети даљем развоју нашег града. Поред тога у последње вријеме сигнализирано нам је да наши бројни грађани своје куповине и набавке недељом обављају у градовима у окружењу, умјесто код нас, а све због скраћеног радног времена. При томе, почеле су и неке злоупотребе у смислу да су на неким бензинским пумпама проширивали свој асортиман те су вршили продају прехрамбене робе којој није мјесто да се ту продаје. Зато је било пожељно да радно вријеме и недељом буде дуже, али овом приликом желим да истакнем да сам на страни права радника, односно да радник треба да има 40 часовну радну седмицу.“   

Позитивно мишљење и потпуну подршку на приједлог за измјену Одлуке о одређивању радног времена трговинских и занатско–предузетничких радњи на подручју града дала је и Подручна привредна комора Бијељине чији је предсједник Стево Савић нагласио да се морају створити услови да привредници послују и да зарађују, а с друге стране мора се обезбједити да се постојећи законодавни оквир у потпуности примјењује и у том случају радници ће бити задовољни, јер ће бити плаћени за свој рад недељом за државне празнике. Он је изнио и податак, према информацијама од неких трговинских ланаца, да је најпрометнији дан у седмици субота, а други по промету је недеља, а онда остали дани.   

У писаном Мишљењу Подручне привредне коморе, између осталог је наведено да су одлуке о скраћењу или укидању рада недељом имале негативне ефекте на пословање привредних субјеката, а што се огледа у паду посјета трговинским ланцима и радњама, смањеном промету и губљењу радних мјеста.

Pin It on Pinterest

Share This